Wielertop strijkt neer in Drenthe: wie volgt Jakobsen op als Europees kampioen?
Nog vijf dagen en dan kan de fraaie wit-blauwe wielertrui met gele sterren weer in de kast van Fabio Jakobsen. De sprinter zal zijn Europese titel namelijk niet verdedigen tijdens de EK, die van woensdag tot en met zondag worden gehouden in Drenthe.
Maar voordat Jakobsen een opvolger krijgt, staan eerst nog de tijdrittitels op het spel. Die strijd vindt plaats op een parcours dat gelijkenissen vertoont met het NK-parcours van vorig jaar, met een paar kleine wijzigingen.
De start is tussen de nijlpaarden, neushoorns, ijsberen en olifanten van het plaatselijke dierenpark in Emmen. De finish ligt een paar honderd meter verderop. Maar dan hebben de vrouwen en mannen er wel een rondje van 29,5 kilometer op zitten.
De missie van Van Anrooij
Bij de vrouwen verdedigen Riejanne Markus en Shirin van Anrooij de Nederlandse kleuren. De pas 21-jarige Van Anrooij vervangt Demi Vollering, die zich spaart met het oog op de wegrace van zaterdag.
Net als generatiegenoten Fem van Empel en Puck Pieterse is Van Anrooij haar leeftijdsgroep eigenlijk al een tijdje ontgroeid, maar dit seizoen schippert de Zeeuwse nog tussen beloftenwedstrijden en de profs.
Met succes. Zo werd ze deze winter onbedreigd wereldkampioen veldrijden bij de beloften in Hoogerheide en greep ze twee weken geleden na een lange, imposante solo de eindwinst in de Tour de l'Avenir. Het was de eerste keer dat de meerdaagse beloftenkoers voor vrouwen werd gehouden.
In 2019 werd Van Anrooij in Alkmaar al Europees kampioen tijdrijden bij de junioren. Vorig jaar werd ze in München Europees kampioen op de weg en in de tijdrit. En dus ligt haar uitdaging nu echt bij de elite, waar ze ook al regelmatig haar mannetje heeft gestaan.
Zo greep ze vorig jaar maar net naast de Nederlandse titel bij de elite. Op de VAM-berg, de bekendste vuilnisbelt van Nederland, moest ze alleen Markus voor zich dulden.
Diezelfde Markus verpulverde dit jaar de concurrentie bij het NK tijdrijden in Elspeet en zij zal de belangrijkste Nederlandse troef zijn om de Zwitserse favoriet Marlen Reusser van haar derde titel op rij af te houden.
De 32-jarige Reusser stapte begin augustus bij de WK in Schotland na een mentale inzinking nog pardoes van de tijdritfiets, maar getuige haar tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Romandië afgelopen week, achter Demi Vollering, heeft ze de smaak weer te pakken.
Van Aert, Zwitsers of toch Tarling?
Bij de mannen is het vooral uitkijken naar Wout van Aert, Stefan Küng en titelverdediger Stefan Bissegger. Of blaast de pas 19-jarige tijdritrevelatie Joshua Tarling iedereen van de Drentse wegen?
De Welshman van Ineos verraste vriend en vijand met een podiumplek bij de WK in Schotland achter Remco Evenepoel en Ganna en heeft zijn top nog lang niet bereikt.
Voor Nederland doen Daan Hoole en Sjoerd Bax mee aan de tijdrit. Vooral Bax is in uitstekende vorm.
Een jaar nadat hij uit het niets de Italiaanse najaarskoers Coppa Agostoni op zijn naam schreef en daarmee een contract afdwong bij de ploeg van Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) won hij afgelopen zondag opnieuw in Italië: dit keer de Trofeo Matteotti.
Van Anrooij, Markus, Bax en Hoole stappen donderdag ook op voor de gemengde ploegentijdrit. Ook Nederlands kampioen Jos van Emden is dan weer van de partij in een van zijn favoriete disciplines.
De sympathieke tempobeul van Jumbo-Visma was er in 2019 al bij, toen Nederland in Alkmaar de titel pakte en miste sindsdien geen enkele editie. Al waren dat er maar drie, want vorig jaar in München werd de discipline niet verreden.
Vanaf zaterdag verplaatst het circus zich van Emmen naar Assen en vervolgens naar Wijster, waar de VAM-berg scherprechter zal zijn voor de wegwedstrijden. Voor de Nederlandse deelnemers heeft de voormalige vuilnisbelt geen geheimen, want de afgelopen jaren werden al meerdere NK's bovenop de berg beslist.
In 2022 kwam Markus bijvoorbeeld als eerste boven, vlak voor Van Anrooij. Bij de mannen reed Bax zich in 2021 op de berg in de kijker met een tweede plaats bij het NK, een jaar later werd die rol ingevuld door Hoole.
Dak van Drenthe
Maar dit jaar heeft de berg wel een upgrade gekregen. Voorheen klommen de renners naar de met kasseitjes bedekte top, maar nu moeten ze nog een stukje door naar het 'Dak van Drenthe'. Een plat dak trouwens, want op de top rijden ze nog een paar honderd meter over een plateau.
Sterke mannen en vrouwen zullen juist dat plateau willen aangrijpen om de concurrenten pijn te doen.
Op zaterdag zullen alle ogen gericht zijn op Vollering, Lorena Wiebes en wereldkampioene Lotte Kopecky.
Bij de mannen zullen we op zondag geen wereldkampioen aan het werk zien. Zonder Mathieu van der Poel geldt Wout van Aert misschien wel als de grote favoriet. Hij zal dan wel moeten afrekenen met rappe mannen als Mads Pedersen, Christophe Laporte, Ganna en Arnaud De Lie.
En als het dan tot een sprint van een uitgedunde groep komt, vlak dan ook Olav Kooij niet uit. Bij het afgelopen NK in Zuid-Limburg bewees de sprinter de opvolging van heuvels aan te kunnen. Lukt dat zondag ook, dan is alles mogelijk.