Lorena Wiebes in de Europese kampioenstrui
NOS Wielrennen

Vollering, Wiebes en 'man in vorm' Kooij speerpunten bij EK in eigen land

Met titelverdediger Lorena Wiebes en Tour de France-winnares Demi Vollering als kopvrouwen verschijnt de Nederlandse ploeg op 23 september aan de start van de wegwedstrijd bij de EK wielrennen in Drenthe.

"We hebben een sterke selectie in de breedte, maar op het parcours op en rond de VAM-berg zijn zij onze afmakers", zegt bondscoach Loes Gunnewijk, die met een selectie van acht vrouwen aan de start staat.

Kijk de winnende sprint van Lorena Wiebes bij de vorige EK terug:

EK 2022: Wiebes sprint naar Europese titel

Wiebes won zondag de slotrit van de Ladies Tour, haar twaalfde dagzege van het jaar. Vollering stapte voor het slotweekend van de rittenkoers door Nederland af wegens ziekte.

De vrouwen starten in Meppel. Na in totaal 131,3 kilometer met daarin vijf lokale ronden rond de 'Col du VAM' finisht de wegrit met een laatste pittige beklimming van de fameuze vuilnisheuvel.

Rond de topsprinter en Tourwinnares maken Riejanne Markus, Shirin van Anrooij, Mischa Bredewold, Loes Adegeest, Floortje Mackaij en Yara Kastelijn deel uit van de ploeg die zal strijden om de Europees kampioenstrui. Markus en Vollering gaan ook voor hun kansen in de tijdrit op woensdag 20 september.

Kooij en Van den Berg

Bij de mannen zijn Marijn van den Berg en Olav Kooij aangewezen als kopmannen. Kooij is de sprinter in vorm. Hij won afgelopen week vier ritten in de Ronde van Groot-Brittannië. Van den Berg is tot en met zondag actief in de Vuelta.

"Met Olav Kooij en Marijn van den Berg hebben we speerpunten die voor de winst zouden kunnen meedoen, maar we hebben verder ook renners in huis die anticiperen kunnen op wat er in de koers gebeurt en navenant kunnen handelen", zegt bondscoach Moerenhout.

Olav Kooij

Moerenhout kon geen beroep doen op Mathieu van der Poel, die de EK laat schieten. Ook Danny van Poppel en titelverdediger Fabio Jakobsen ontbreken in de selectie. Nils Eekhoff, Sjoerd Bax, Bauke Mollema, Mike Teunissen. Elmar Reinders en Daan Hoole completeren de selectie.

De mannen rijden hun wegrace op 24 september met start in Assen. Na een aanloop van 115 kilometer volgen zes lokale ronden over de VAM-berg, waar na in totaal 199,8 kilometer de finish ligt.

Hoole en Bax zijn de aangewezen mannen voor de tijdrit op woensdag 20 september. Voor de mixed relay (donderdag 21 september) zijn Markus, Adegeest, Van Anrooij, Hoole, Bax en Van Emden geselecteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl