Xavi Simons

Simons debuteert in CL met zege, Newcastle overleeft kansenregen tegen Milan

Nog dagen zullen de fans van AC Milan zich afvragen hoe het kan dat het eerste duel in deze Champions League-editie geen klinkende zege heeft opgeleverd. Thuis tegen Newcastle United speelde de Italiaanse club dinsdagavond liefst 25 kansen bij elkaar, tegen zes voor de Engelsen. Maar de eindstand was 0-0.

Xavi Simons mocht in tegenstelling tot Tijjani Reijnders (AC Milan) en Sven Botman (Newcastle United) wel de zege vieren. Hij won met RB Leipzig met 3-1 van Young Boys.

Engelse vreugde vooraf

Duizenden Noord-Engelse fans waren afgereisd naar Milaan om de terugkeer van Newcastle United in het miljoenenbal te vieren. In 2002 was de club voor het laatst present, destijds trof het onder meer Feyenoord. Met een flinke injectie Saudische oliedollars en een eigenzinnige coach in Eddie Howe werd Newcastle United met verdediger Sven Botman afgelopen seizoen vierde in de Premier League.

Zevenvoudig Champions League-winnaar AC Milan keerde twee jaar geleden terug na zes jaar afwezigheid en reikte vorig jaar zelfs tot de halve finales. Inter was daarin twee keer te sterk en afgelopen weekend kregen de rossoneri opnieuw een stevige tik van de stadgenoot: 5-1.

Tijjani Reijnders neuriede de Champions League-hymne vanaf de zijkant, want hij begon op de bank bij Milan. Botman stond wel in de basis bij Newcastle, dat aardig begon. Na de eerste minuten nam Milan de touwtjes stevig in handen.

Zeker zeven goede kansen speelde Milan bij elkaar, maar geen daarvan leidde tot een doelpunt.

• AFP
    Rafael Leão na het missen van een van zijn vele kansen tegen Newcastle United.
  • AFP
    Sandro Tonali, in 2022 kampioen met AC Milan, keerde met Newcastle United terug in San Siro.
  • AFP
    ...Olivier Giroud...
  • AFP
    ...en Theo Hernandez.

De grootste - en meest kolderieke misser - was van Rafael Leão. De Portugees dribbelde zich volledig vrij voor doelman Nick Pope, maar struikelde vervolgens toen hij wilde afronden met een hakbal.

Entree Reijnders

Reijnders maakte na een uur toch zijn debuut en liet zich brutaal gelden met een paar fraaie kapbewegingen, maar zijn schot verdween recht in de handen van Pope. Zo populair als Sandro Tonali is Reijnders nog niet

Tonali, die deze zomer AC Milan verruilde voor Newcastle United, speelde onopvallend tegen zijn oude club maar kreeg bij zijn wissel wel een staande ovatie.

• AFP
  • EPA
    Sven Botman probeert Rafael Leão te stuiten met een ultieme tackle.

Voor Newcastle leek een punt het maximaal haalbare, zeker nadat Leão een afgemeten voorzet van invaller Alessandro Florenzi rakelings over de lat kopte.

De laatste kans van de wedstrijd was echter voor de Engelsen, maar Matt Longstaff zag zijn schot nog knap over de lat getikt worden door doelman Marco Sportiello, die de geblesseerd geraakte Mike Maignan in de slotfase verving.

Simons debuteert met winst

Simons zat met Paris Saint-Germain al eens op de bank tegen Real Madrid, maar maakte vanavond met RB Leipzig toch echt zijn debuut in de Champions League.

Op het kunstgras van Bern zag hij zijn ploeg na amper drie minuten al op voorsprong komen, toen verdediger Mohamed Simakan een hoekschop bij de eerste paal binnenkopte.

De Zwitserse kampioen werd in de beginfase van het kastje naar de muur gestuurd, maar in de loop van de eerste helft richtte Young Boys zich en kwam. De gelijkmaker van Meschack Elia na ruim een half uur was even fraai als verdiend. De Congolese aanvaller klopte Leipzig-doelman Janis Blaswich (oud-Heracles) met een vuurpijl van de buitenkant van zijn schoen.

Het meest besproken moment na rust was na een minuut of tien, toen de doorgebroken Xavi Simon gehaakt werd door Young Boys-doelman Anthony Racioppi. Arbiter Ener Jorgji zag er eerst geen overtreding in, maar daar dachten de videoscheidsrechters (onder wie Rob Dieperink) anders over.

Xavi Simons wordt gehaakt door Young Boys-doelman Anthony Racioppi, maar krijgt geen strafschop.

Na bestudering van de beelden bleef de Albanese arbiter bij zijn beslissing, tot onbegrip en frustratie van Simons en zijn medespelers.

Even later kopte Loïs Openda (oud-Vitesse) van dichtbij op doelman Racioppi kopte. Toch kwam de Duitse voorsprong er na een knap afstandsschot van de Oostenrijkse middenvelder Xaver Schlager.

In blessuretijd maakte invaller Benjamin Sesko er uit de counter nog 3-1 van.