Rekenkamer waarschuwt voor 'groen dilemma' door windturbines op zee
De Europese Rekenkamer waarschuwt in een rapport voor het 'groene dilemma' dat de massale bouw van windturbines op zee met zich meebrengt. De toename van zogeheten offshore-energie is essentieel voor de groene transitie van de EU, maar de ontwikkeling ervan kan schadelijk zijn voor het zeemilieu.
De Rekenkamer benoemt in het rapport de risico's voor het leven onder en boven water. Hoewel de EU probeert om de energie op zee af te stemmen op de biodiversiteit, heeft de Europese Commissie geen onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten op het zeemilieu. De effecten zouden kunnen bestaan uit de verplaatsing van soorten vogels en vissen en veranderingen in de structuur van die populaties.
De Europese Unie wil de energietransitie versnellen om onafhankelijk te worden van Rusland. Massale aanleg van windturbines helpt daarbij, maar mogelijk leiden ze tot schade aan de natuur en conflicten met vissers die minder kunnen vangen.
Energieonafhankelijk
"De Russische inval in Oekraïne laat zien dat het van belang is dat de EU energieonafhankelijk is: onze zeeën kunnen onderdeel van de oplossing zijn", zegt Nikolaos Milionis, lid van de Europese Rekenkamer die het onderzoek leidde. Maar de energieomwenteling van de EU mag volgens hem niet leiden tot grote sociale schade of milieuschade.
De EU heeft ambitieuze streefcijfers voor energie op zee: 61 gigawatt in 2030 en 340 gigawatt in 2050. Momenteel bedraagt de capaciteit 16 gigawatt. Ter indicatie: een elektriciteitscentrale met een capaciteit van 1 gigawatt kan ongeveer één tot anderhalf miljoen huishoudens van stroom voorzien.
Om die streefcijfers te halen, is een snelle en grootschalige bouw van windturbines in EU-landen nodig. En dus veel ruimte op zee. Volgens de schrijvers van het Rekenkamer-rapport zijn de cijfers moeilijk haalbaar.
Opwekken
Energie op zee kan worden opgewekt door middel van windtechnologie, oceaantechnologie (getijden- en golfenergie) en drijvende zonnetechnologie. Momenteel wordt bijna alle hernieuwbare offshore-energie in de EU opgewekt door windtechnologie. Duitsland heeft de grootste capaciteit, voornamelijk in de Noordzee. Daarna volgen Nederland, Denemarken en België.