PSV probleemloos langs NEC, Lozano na vier jaar terug in Eindhoven

Bekijk de samenvatting van PSV - NEC

Waar Feyenoord eerder op de avond in Rotterdam al aantoonde in goede vorm de Champions League-week in te gaan, deed PSV in Eindhoven hetzelfde tegen NEC. De ploeg van coach Peter Bosz won met 4-0. Woensdag is Arsenal in Londen de volgende tegenstander.

Met de terugkeer van Hirving Lozano heeft PSV een luxeprobleem voorin. Bosz hield nu nog vast aan Noa Lang, Luuk de Jong en Johan Bakayoko als aanvalstrio en begon met de Mexicaan op de bank. Een andere nieuwe aanwinst, Armel Bella-Kotchap, startte wel, centraal in de verdediging.

De Jong breekt de ban

Evenals Feyenoord speelde PSV een sterke eerste helft. Het verschil met Feyenoord was dat de doelpunten ondanks meerdere kansen even op zich lieten wachten. Ismael Saibari, Johan Bakayoko, Luuk de Jong en Noa Lang waren allen dicht bij een doelpunt. Jasper Cillessen hield NEC echter op de been.

Luuk de Jong brak de ban in de 37ste minuut. Hij kopte raak uit een hoekschop van Joey Veerman. Een minuut later werd het ook nog 2-0 en was de wedstrijd praktisch beslist. Na balverlies van Dirk Proper stuurde Veerman Lang weg en die maakte het met een wippertje prachtig af.

Luuk de Jong en Noa Lang

Na rust snelde Lang het strafschopgebied van NEC binnen en werkte invaller Bart van Rooij de aanvaller van PSV tegen de grond. Luuk de Jong schoot de strafschop overtuigend langs Cillessen.

De 33-jarige De Jong kwam met zijn tweede treffer op 112 eredivisiegoals in totaal voor PSV. Hij liet Luc Nilis (110 goals) achter zich en weet op de topscorerslijst aller tijden van PSV nu alleen nog Coen Dillen (120) en Willy van der Kuijlen (308) boven zich.

Rentree Lozano

De vreugde om de 3-0 in het Philips-stadion werd verder verhoogd toen Bosz Lozano van de bank stuurde om warm te lopen. De Mexicaan deed dat met een glimlach en die werd beantwoord met een eerbetoon vanaf de tribune. Sneller dan verwacht kon Lozano zijn trainingspak uit doen, omdat Lang zich met bovenbeenklachten liet vervangen.

Hirving Lozano

Meer dan vier jaar na zijn laatste wedstrijd voor PSV, na vier seizoenen bij Napoli, keerde Hirving 'Chucky' Lozano terug op het veld voor de Eindhovenaren. Hij deed dat, evenals de andere PSV'ers, in een shirt met voor het eerst in zeven jaar sponsor Philips op de borst, ter ere van de 110-jarige samenwerking tussen het bedrijf en de club.

Sinds de oprichting van de Philips' Sport Vereniging in 1913 zijn de club en het bedrijf onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is de langstlopende sponsorverbintenis, een officieel wereldrecord, bekrachtigd door een vermelding in het Guinness Book of Records.

Stand eredivisie

Met een doelpunt voor Lozano zou het feest in Eindhoven compleet worden, maar daar dacht een andere invaller, Ricardo Pepi, anders over. Toen PSV door hands voor Calvin Verdonk drie minuten voor tijd een strafschop kreeg, eiste Pepi de bal bij afwezigheid van de al gewisselde Luuk de Jong op, ondanks de wens van Lozano om de strafschop te nemen.

Bosz lacht om penaltymoment: 'Geen discussie'

Lozano was wel de eerste om Pepi na de 4-0 te feliciteren. Maar even later liet Pepi na om Lozano te bedienen en ging de Amerikaan tot zichtbare ergernis van de Mexicaan voor eigen succes. Daar leek Bosz misschien wat verzoeningswerk te moeten verrichten, maar na afloop was alles pais en vree.

"Ik heb erom gelachen", zei Bosz. "Pepi is de speler die hem na Luuk neemt. Dat is duidelijk, geen discussie." Lozano legde zich neer bij de beslissing van Bosz: "De trainer beslist." De late NEC-goal van Kodai Sano ging vanwege buitenspel niet door en daarmee bleef het bij 4-0.

Bekijk hieronder de reacties van Hirving Lozano, Peter Bosz, Luuk de Jong en NEC-coach Rogier Meijer: