NOS Sport

Spektakel bij Nederlands dartonderonsje, zege Van Barneveld vlak voor huwelijk

Darter Danny Noppert heeft het Nederlandse onderonsje bij de World Series Finals gewonnen van Dirk van Duijvenbode. Na een hoogstaande wedstrijd trok Noppert uiteindelijk aan het langste eind, het werd 6-4 voor de man uit Joure.

Het AFAS Live in Amsterdam is dit weekend het toneel voor de World Series Finals, een van de grotere dartstoernooien van het jaar. Zo'n 2.000 dartsfans, van wie velen verkleed als smurf, pion of banaan, waren naar de hoofdstad gekomen, in de hoop een aantal mooie wedstrijden te zien.

Danny Noppert juicht na zijn overwinning op Dirk van Duijvenbode

Noppert en Van Duijvenbode gaven gehoor aan die wens. De nummers 9 en 10 van de wereld gooiden beiden boven de 100 gemiddeld en trakteerden de fans op spektakel.

Het enige smetje op de avond was een aubergine die vanuit het publiek in de richting van de spelers werd gegooid. Van Duijvenbode, die al jarenlang als auberginekweker werkt en als bijnaam 'Auberginius' heeft, maakte zich er niet al te druk en lachte het weg.

Breaks over en weer

Waar de Nederlanders in de beginfase hun eigen legs wisten te behouden, kwam er daarna een fase van breaks over en weer. Noppert bleek in de slotfase de sterkste.

Van Duijvenbode gooide met ruim 105 gemiddeld net iets hoger dan Noppert (103), maar de Fries was een stuk beter op de dubbels. "Het was een bijzondere wedstrijd, dat dit er uitkomt voor eigen publiek, dat is echt heel speciaal."

In de tweede ronde treft Noppert Nathan Aspinall, de winnaar van de World Matchplay en de huidige nummer 5 van de wereld. "Het wordt pittig, maar ik ben zelf goed in vorm. En ik kan vanavond lekker in mijn eigen bed slapen."

Raymond van BarneveldRaymond van Barneveld

Raymond van Barneveld, nog steeds erg geliefd bij het publiek, won vrij gemakkelijk van de Canadees Jeff Smith. Het werd 6-2.

Voor aanvang van de partij werd de 56-jarige Van Barneveld luid toegezongen door de 'Barney Army'. Het begin van de partij ging gelijk op, maar in de vijfde set wist de Hagenaar zijn tegenstander te breken.

Het verzet bij de Canadees was daarmee gebroken. Zonder zelf bijzonder goed te spelen - Van Barneveld gooide iets meer dan 84 gemiddeld - behield 'Barney' zijn eigen legs en wist hij Smith nogmaals te breken.

Huwelijksbootje

De voorbereiding op dit toernooi was voor Van Barneveld niet optimaal. Hij vloog deze week naar Cyprus om de laatste dingen voor zijn huwelijk te regelen. Dinsdag stapt hij daar in het huwelijksbootje.

"Morgen moet het beter. Maar als ik de finale haal, wordt het wel penibel. Dan heb ik maar een dag om op Cyprus te komen", vertelde hij met een lach.

Michael van Gerwen stroomt pas in de tweede ronde in. De als vierde geplaatste Brabander speelt zaterdagavond tegen de Ier William O'Connor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl