NOS Voetbal

Buitenland was geen optie voor Utrecht-trainer Jans: 'Eredivisie is mijn thuis'

Jans en Utrecht werden gelinkt in Studio Voetbal: 'Wist niet dat het zou gaan spelen'

Ron Jans is blij om alweer terug te zijn. De 64-jarige voetbaltrainer, die dit seizoen oorspronkelijk een sabbatical zou nemen, stapt in bij FC Utrecht, waar hij de na drie duels ontslagen Michael Silberbauer vervangt. "De eredivisie is mijn huis", stelt Jans.

Tussen 2020 en 2023 was Jans trainer bij FC Twente. De oefenmeester woonde met zijn vrouw "met heel veel plezier" in De Lutte, maar keerde afgelopen zomer terug naar zijn "echte huis" in Tynaarlo. De sabbatical duurde nog geen drie maanden. "Hij was korter dan gedacht, en ook wel korter dan ik en zeker mijn vrouw hadden gehoopt."

'Koester mijn gezin en vrienden'

Jans koos ervoor om in ieder geval geen avontuur in het buitenland meer aan te gaan (hij werkte bij Standard Luik en FC Cincinnati). Dat kwam niet vanwege een gebrek aan interesse. "Er zijn meer dan twintig mensen die me gepolst hebben of ik interesse zou hebben. Het heeft te maken met wat ik achter de rug heb liggen en wat je koestert. Wat ik koester, is dat ik bij mijn kinderen, kleinkinderen en vrienden wil zijn."

Thuis blijven was dan ook de beste optie. "In Nederland woon ik super graag. Er kunnen best af en toe wat dingetjes beter, maar ik vind het een geweldig land. De eredivisie is ook mijn huis, dus laten we maar hier blijven."

Staf blijft onder Jans hetzelfde bij Utrecht: 'Moet een eenheid zijn'

Jans besprak de keuze om in te stappen bij Utrecht uitgebreid met zijn vrouw. "Ik wist dat ik nog weleens een club zou gaan trainen. Dat het nu zou gebeuren was niet mijn wens, maar deze kans... dit wil ik. Je kan niet zeggen: hebben jullie een maandje de tijd? Dan moet je instappen, en dat doe ik."

Trainingscomplex top

Jans weet naar eigen zeggen waar hij aan begint, bang om te schrikken van de staat van de club is hij niet. "Ik heb vandaag urenlang gesproken met de stafleden. Ik heb er een heel goed gevoel bij, niet een gevoel van: wat een puinhoop. Ik was nog nooit bij het nieuwe trainingscomplex geweest, maar het is top. Dat heb ik in Nederland nog niet vaak gezien."

Ook de selectie is geen probleem voor de gelouterde oefenmeester. Volgens technisch directeur Jordy Zuidam was Utrecht al voor het sluiten van de transfermarkt in gesprek met Jans en hoefde die geen nieuwe spelers te hebben.

Jans zelf is duidelijk: "Laat de mensen maar roepen dat de selectie een puinhoop is. Het is een hele mooie drive om aan te tonen dat dit niet zo is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl