Joost Eerdmans (midden) en Annabel Nanninga (rechts) van JA21
NOS Nieuws

JA21 mikt op kiezer 'rechts van het midden' met asielstop en kleinere overheid

Partijoprichters Joost Eerdmans en Annabel Nanninga van JA21 zijn de nummers een en twee van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Op een ledenbijeenkomst in Amersfoort presenteerde de partij de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma.

Eerdmans is de partijleider en huidige fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Nanninga is fractievoorzitter van JA21 in de Eerste Kamer, waar de partij drie zetels heeft, en in de gemeenteraad van Amsterdam. De aankondiging dat Nanninga de Tweede Kamer in wil leidde tot kritiek binnen de partij. Nanninga belooft haar andere functies op te geven als ze in de Kamer komt.

Op plaats drie staat raadslid van Leefbaar Rotterdam Simon Ceulemans en op plaats vier staat ondernemer Elrie Bakker-Derks, tevens fractievoorzitter van JA21 Gelderland. Op vijf staat Don van Doorn, die ambtenaar is bij het ministerie van Justitie en Veiligheid en daarnaast raadslid in Lansingerland.

Asielstop

Immigratie blijft het hoofdthema voor JA21. Eerdmans: "Die asielcrisis blijft maar voor problemen zorgen. Wij willen uiteindelijk opvang buiten de EU en nu een tijdelijke asielstop." Daarnaast wil de partij een kleinere overheid die minder geld uitgeeft. "We moeten steeds meer en we mogen steeds minder", hield Eerdmans de leden voor. "De overheid bemoeit zich te veel met ons leven. U maakt zelf wel uit of u met de auto, de trein of het vliegtuig gaat."

Campagneleider Nanninga deed onderzoek naar kiezers en vertelde de leden dat er voldoende mensen zijn die 'rechts' willen gaan stemmen en bij JA21 uit kunnen komen. Maar dan moet er wel gewerkt worden aan de naamsbekendheid van de partij, zei ze.

Maar een zetel over

In de Tweede Kamer heeft de partij sinds gisteren nog maar een zetel over, die van Eerdmans. Gisteren werd bekend dat de voormalige JA21-Kamerleden Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink per direct overstappen naar de BBB van Caroline van der Plas. En vorige week verlieten twee Europarlementariërs en vier oud-Statenleden de partij uit onvrede met Nanninga's wens om zich verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamer.

Eerdmans zei vandaag dat dit soort problemen nu eenmaal horen bij een nieuwe politieke partij. "Leefbaar Rotterdam, waar ik ooit vandaan kwam, is nu een van de stabielste partijen in de gemeente. Nieuwe partijen hebben altijd een shake-out, mensen uit de beginfase die opstappen. Vandaag pakken we de draad weer op uit volle overtuiging."

De voormalige Forum voor Democratie-leden Eerdmans en Nanninga deden in 2021 voor het eerst met hun nieuwe partij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Nanninga was toen niet verkiesbaar. De partij haalde drie zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl