NOS Sport

Sainz klopt Verstappen in kwalificatie op Monza met miniem verschil

Met miniem verschil heeft Carlos Sainz in de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië Max Verstappen verslagen. De Spanjaard van Ferrari was 0,013 van een seconde sneller dan de WK-leider en pakt voor het eerst dit seizoen poleposition.

Dat leidde tot grote vreugde bij het Italiaanse publiek. De 'tifosi' hopen dat Ferrari zondag de zegereeks van Verstappen kan doorbreken. De Nederlander kan zijn tiende overwinning op rij boeken.

Als Verstappen ook de GP van Italië weet te winnen, dan rijdt hij het record van Sebastian Vettel uit de boeken. De Duitser won in 2013 negen races achter elkaar.

Max Verstappen

Verstappen, die in Q1 en Q2 nog wel de snelste tijd neerzette, begon het laatste deel van de kwalificatie met een klein foutje. In zijn eerste snelle ronde verslikte hij zich in een bocht en reed hij met twee wielen kort door de grindbak. Dat kostte hem enkele tienden. Hij noteerde de derde tijd achter de twee Ferrari's.

In zijn tweede snelle ronde verbeterde Verstappen zich en noteerde de snelste tijd. Maar kort daarna dook Sainz net onder die tijd.

Geen gridstraf

De vreugde bij Ferrari was aanvankelijk nog ingetogen. Want in het begin van de kwalificatie reden zowel Charles Leclerc als Sainz tijdens een opwarmronde een tragere rondetijd dan toegestaan. De FIA kondigde aan een onderzoek in te stellen, de twee coureurs van Ferrari moesten vrezen voor een gridstraf.

Maar al snel na het einde van de kwalificatie volgde het bericht dat er geen straf zou volgen. Sainz behield zijn pole en Leclerc mag zondag van de derde plek aan de thuisrace van Ferrari beginnen.

De Grand Prix van Italië bij de NOS

Het circuit in Noord-Italië geldt als de 'temple of speed' in de Formule 1. Zo'n 85 procent van het circuit kan vol gas gereden worden, waardoor de auto's met de hoogste topsnelheid in het voordeel zijn.

Eerder dit weekend toonde Ferrari al aan dat het Red Bull bij kan benen op topsnelheid. Sainz zette zowel in de tweede als de derde training de snelste rondetijd neer.

In zijn eerste volledige grand prix-weekend kwalificeerde Liam Lawson zich als twaalfde. De Nieuw-Zeelander, die bij AlphaTauri de geblesseerde Daniel Ricciardo vervangt, eindigde slechts een plaats achter teamgenoot Yuki Tsunoda. Beide auto's van AlphaTauri hebben op Monza derhalve zicht op WK-punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl