Rob Penders
NOS Voetbal

Tussenpaus Penders: 'Na vervelende week moet er een strijdbaar FC Utrecht staan'

  • Thierry Boon

    redacteur NOS Sport

  • Thierry Boon

    redacteur NOS Sport

Slechter kan het niet, zoveel is duidelijk. Na drie duels is FC Utrecht zowel puntloos als doelpuntloos. Het kostte trainer Michael Silberbauer de kop. Aan interim-coach Rob Penders, zijn voormalig assistent, de taak om de rust terug te brengen. "Ik ben wel wat gewend bij NAC."

De vrijdagtraining loopt uit. Een half uur later dan verwacht stappen Penders en zijn mannen het veld op het complex in Overvecht af. Na een dramatische competitiestart moet er hard gewerkt worden, op zoek naar eerherstel.

"Na het vertrek van Michael (Silberbauer, red.) hebben we dinsdag eerst een rustige training gedaan om het koppie leeg te maken", vertelt Penders. "Daarna ging de focus op Feyenoord en heb ik geen aangeslagen groep meer gezien, maar eentje die weet waar het om draait. Dat geeft vertrouwen."

Waarom is Utrecht zo'n lastige club? Penders en Ramselaar weten het eigenlijk niet

Morgen wacht de landskampioen uit Rotterdam in de Galgenwaard. "Dan moet er een ander FC Utrecht staan. Een Utrecht dat strijdbaar is", stelt Penders, die zondag dus op de bank zal zitten, na een "hectische, turbulente en vervelende week".

Niet bang voor eigen baan

Van de zomer tekende de 47-jarige Penders een driejarig contract in Utrecht om Silberbauer te assisteren. De samenwerking was kort, maar intensief. Alle voetbaltechnische beslissingen werden in overleg gemaakt. "Als het dan niet lukt, voel je je medeverantwoordelijk voor de slechte prestaties."

Bang voor zijn eigen baan is Penders niet geweest. "Ik ben hier net nieuw en heb voor langere tijd getekend. Om dan na acht weken weggestuurd te worden, zou gek zijn. Maar je weet nooit hoe het kan lopen, ook dat hoort bij de voetballerij."

Links voormalig assistent-trainer Rob Penders, staand de inmiddels ontslagen Michael Silberbauer

Saai is het in ieder geval nooit in de Domstad. Daar waar de ambities torenhoog zijn en de prestaties te vaak ondermaats. Niet voor niets komt de opmerking "Ik wil met Utrecht de top-3 aanvallen" van grootaandeelhouder Frans van Seumeren als een boemerang keer op keer weer terug.

Een verklaring voor de jarenlange onrust heeft Penders niet. Daarvoor werkt hij simpelweg te kort bij Utrecht. Wel trekt hij een vergelijking met NAC Breda, de club waar hij meer dan driehonderd duels voor speelde en ook als jeugd- en assistent-trainer actief was.

"Het zijn allebei volksclubs. Daar leven de mensen altijd erg mee, waardoor een club soms eerder onder druk of spanning wordt gezet. Dat zou een verklaring kunnen zijn."

Genoeg kwaliteit volgens Ramselaar

Met bewezen eredivisiekrachten als Nick Viergever, Zakaria Labyad, Mike van der Hoorn, Vasilios Barkas, Jens Toornstra en Bart Ramselaar staat er op papier een selectie waar de club in ieder geval denkt mee te kunnen doen in de strijd om Europees voetbal.

Een schril contrast met de drie nederlagen op rij. "Er zit genoeg kwaliteit in deze groep, het moet er alleen meer uitkomen", oordeelt kind van de club Ramselaar, die zegt genoeg vertrouwen te hebben in technisch directeur Jordy Zuidam. "Als je ziet hoe de club investeert en welke spelers we hebben, dan moeten we eigenlijk wel Europees voetbal halen."

Bart Ramselaar in conclaaf met Sean Klaiber

De 27-jarige middenvelder, goed voor meer dan 130 duels voor de club, is inmiddels wel wat gewend. Zeker bij Utrecht, waar Silberbauer de achtste hoofdtrainer in zeven jaar tijd is die vertrekt.

"Of zijn ontslag onvermijdelijk was? Het is niet aan mij om dat te zeggen. Maar als je drie keer op rij verliest zonder te scoren, is zoiets mogelijk. De situatie is hoe dan ook niet leuk natuurlijk", aldus Ramselaar, die onder de Deense coach niet onomstreden was.

Geen Penders, wel Jans?

De eerste gesprekken met mogelijke opvolgers lopen al. In die categorie schaart tussenpaus Penders zichzelf niet. "Ik denk dat er een andere hoofdtrainer gaat komen", zegt de voormalig succesvol hoofdtrainer van FC Eindhoven.

Het is een publiek geheim dat ze in Utrecht graag Ron Jans zien komen. De bal lijkt bij Jans te liggen, want dan moet de ervaren trainer zijn geplande sabbatical opgeven.

"We hebben een trainer nodig die aanvallend wil spelen en risico's durft te nemen", concludeert Ramselaar. "In 31 duels kun je nog heel veel punten halen." Te beginnen tegen Feyenoord. "We willen erop klappen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl