Michael Silberbauer
NOS VoetbalAangepast

FC Utrecht stuurt Silberbauer na slechte competitiestart weg: 'Te weinig groei'

Na drie weken is de eerste trainer in de eredivisie al vertrokken. FC Utrecht heeft Michael Silberbauer ontslagen. De club meldt dinsdagochtend dat het contract met de trainer in goed overleg is beëindigd.

Assistent-trainer Rob Penders neemt voorlopig de honneurs waar. FC Utrecht gaat op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.

Technisch directeur Jordy Zuidam zag in de periode van Silberbauer als trainer pieken en dalen. "Maar we hebben de conclusie moeten trekken dat het over de hele periode te onstabiel is geweest", aldus Zuidam. "We zien te weinig groei in het elftal."

Dramatische start van seizoen

Na nederlagen tegen PSV en sc Heerenveen (beide 2-0) verloor een inspiratieloos FC Utrecht dit weekend ook bij het gepromoveerde PEC Zwolle (1-0). Silberbauer was eerlijk na drie nederlagen op een rij: "Dit is niet goed genoeg voor een club met deze ambitie."

Die resultaten zijn meegewogen in het besluit van de club, zegt Zuidam. "De feiten zijn dat we drie keer hebben verloren. Dat is waarom we hier nu staan. Michael is daar ook professioneel in geweest. Hij heeft begrip voor de keuze die we hebben gemaakt."

Zuidam over trainerspositie Utrecht: 'In de interlandbreak richting aan geven'

Silberbauer is de achtste hoofdtrainer in zeven jaar tijd die vertrekt bij Utrecht. Zuidam ziet daarin geen structureel probleem bij de club met de zesde begroting van de eredivisie. "We hebben trainers verkocht en sommige zijn bewust voor een korte periode aan het roer geweest."

Technisch-directeur Zuidam zegt wel kritisch naar zijn eigen handelen daarin te kijken. "Ik reflecteer heel scherp naar mezelf, dat doen we als club in het algemeen. We zien nog voldoende aanknopingspunten om te verbeteren richting de toekomst. Zolang ik hier zit, wil ik er alles aan doen om de club verder te helpen."

'Nog niemand gepolst'

Hij wijst ook op het feit dat FC Utrecht onder zijn leiding de doelstelling haalt. "Als club hebben we het doel om in de topzeven te spelen. Daar zijn we nu, stabiel, en willen de volgende stap zetten. Dat moet je doen met een trainer die er langer zit. Maar als het niet werkt, moet je ook eerlijk zijn."

De zoektocht naar een nieuwe trainer kan nog even duren. Zuidam zegt dat er nog niemand is gepolst en gaat niet in op namen: "Dat zou niet respectvol zijn. Het besluit is gisteravond genomen. Penders doet de wedstrijd tegen Feyenoord, daarna volgt een interlandperiode."

Viergever: 'Op het veld af laten weten'

Aanvoerder Nick Viergever zegt dat de spelers behoefte hebben aan duidelijkheid. "Een trainer die duidelijk is naar de groep over wat hij wil. Dat heeft Michael ook geprobeerd, en gedaan. Maar we hebben gefaald."

FC Utrecht-aanvoerder Viergever over ontslag Silberbauer: 'Hebben gefaald'

Dat na drie wedstrijden de trainer al moet vertrekken laat de 34-jarige verdediger niet koud. "Je begint samen aan iets. Als je dat niet samen afmaakt heb je gefaald. Dat doet pijn. De tijd zal leren of het een goed besluit is. Daar moeten spelers ook van weg blijven. De club maakt deze beslissing."

"De club heeft hoge verwachtingen, wij ook. Maar op het veld hebben we het laten afweten. Het is niet goed genoeg. Dan krijg je dit helaas."

'Echte clubman'

De 42-jarige Silberbauer werd afgelopen december aangesteld na het vertrek van Henk Fraser. FC Utrecht had het volste vertrouwen in de voormalig speler en aanvoerder van de club. De Deen speelde van 2008 tot 2011 bij de Domstedelingen, waar hij later als assistent van interim-trainer Rick Kruys terugkeerde.

Vervolgens ging Silberbauer kortstondig aan het werk bij Midtjylland, voor hij een contract tot 2025 tekende bij FC Utrecht. Zuidam: "Hij is een echte clubman, wordt enorm gewaardeerd bij FC Utrecht. Na zijn voetbalcarrière heeft hij zich klaargestoomd en ontwikkeld als hoofdtrainer. Maar het heeft niet uitgepakt zoals we hadden gehoopt."

Michael Silberbauer als aanvoerder van FC Utrecht in 2010

Onder Silberbauer werd Utrecht afgelopen seizoen door amateurclub Spakenburg uitgeschakeld in de kwartfinales van de KNVB-beker en verloor het van Sparta in de eerste ronde van de play-offs om Europees voetbal.

"Voor de wedstrijd tegen Spakenburg zaten we in een goede flow, maar die deceptie heeft grote invloed gehad. Dat hebben we besproken en daarna zagen we verbetering. In de play-offs hebben we te weinig afgedwongen."

In de zomer werden nieuwe doelen geformuleerd. FC Utrecht moest aanvallender en met meer energie gaan spelen. "In de voorbereiding zagen we daar dingen van terug", zegt Zuidam, "maar hoe we het seizoen begonnen zijn is natuurlijk teleurstellend."

Bekijk de reactie van Silberbauer na de derde nederlaag in evenveel wedstrijden:

FC Utrecht-trainer Silberbauer na desastreuze start: 'Dit is niet goed genoeg'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl