NOS VoetbalAangepast

PEC pakt eerste zege eredivisieseizoen, crisis ambitieus Utrecht compleet

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - FC Utrecht

PEC Zwolle is van de nul af dit eredivisieseizoen. In de derde speelronde trof de gepromoveerde Zwolse ploeg het eveneens puntloze FC Utrecht en won met 1-0. Ferdy Druijf benutte halverwege de tweede helft een door Ryan Flamingo veroorzaakte strafschop.

Het ambitieuze Utrecht staat na drie duels nog op nul punten. Bovendien is Utrecht de enige club in de eredivisie die nog niet gescoord heeft.

Wijzigingen

Utrecht beleeft een valse start met nederlagen tegen PSV (2-0) en sc Heerenveen (2-0). Het eerste doelpunt deze competitie zal bovendien niet gemaakt worden door Tasos Douvikas, de eredivisietopscorer van vorig seizoen.

De Griek ontbrak vanwege zijn naderende transfer naar het Spaanse Celta de Vigo voor zo'n 12 miljoen euro, een clubrecord in de Domstad. De Zweed Isac Lidberg (vorig jaar goed voor zeven treffers bij Go Ahead Eagles) was zijn vervanger.

"Er zal iemand anders moeten opstaan", zei trainer Michael Silberbauer na afloop van de derde nederlaag op rij. "En snel ook. Voor een club als FC Utrecht is dit niet goed genoeg."

FC Utrecht-trainer Silberbauer na desastreuze start: 'Dit is niet goed genoeg'

Het eerste gevaar kwam van middenvelder Can Bozdogan, die van een meter of twintig het Zwolse doel onder vuur nam. Zijn schuiver verdween net naast de paal.

Daarna drong PEC Zwolle aan, zonder echt gevaarlijk te worden. Het eerste schot tussen de palen kwam pas na een half uur: na een schitterende aanname van Lennart Thy achter het standbeen kwam de bal voor de voeten van Zico Buurmeester. Diens schot was een eenvoudige prooi voor doelman Vasilis Barkas.

FC Utrecht stelde daar niets tegenover of het moet de spijkerharde tackle van Marouan Azarkan zijn. Onder druk van Czyborra en in een ultieme poging om de bal te veroveren ging de vleugelverdediger met twee benen vooruit op Buurmeester.

Hij kreeg daarvoor een gele kaart en had geluk dat de VAR zich na lang beraad in die beslissing kon vinden.

Stortbui

In de laatste vijf minuten werd het opeens leeg op de onderste rijen van het stadion. Dat had niet zozeer te maken met het spel, maar eerder met de gigantische stortbui die op Zwolle neerdaalde.

  • NOS
    Stand eredivisie
  • Pro Shots
    Teleurstelling bij FC Utrecht na de derde nederlaag op rij...
  • Pro Shots
    ...en feest bij PEC Zwolle na de eerste overwinning dit seizoen.

Mats Seuntjens dacht te kunnen profiteren van het plotseling kletsnatte veld en stelde doelman Jasper Schendelaar op de proef met een stuiterend schot. In twee instanties kreeg de doelman de bal onder controle.

Na rust stopte de regen en kwam er wat meer urgentie in het spel van beide ploegen. Zo miste Zakaria Labyad het doel maar net, vanuit een moeilijke hoek. De beslissing viel na ruim een uur toen Flamingo tegenstander Buurmeester aan de arm trok.

Dit keer greep de VAR wel in en riep arbiter Laurens Gerrets naar het scherm. De strafschop werd vervolgens vakkundig benut door Druijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl