Nog onduidelijk hoelang reparatie van stuw bij Grave gaat duren
Rijkswaterstaat weet nog niet wanneer de kapotte stuw in de Maas bij Grave zal zijn gerepareerd. De stuw ging vanochtend stuk, waardoor het water hard uit de Maas wegstroomt. Dat betekent dat het waterpeil voor de stuw zakt en woonboten daar aan de oever droog kunnen komen te liggen.
Tijdens onderhoudswerkzaamheden klapte er een zogenoemd juk uit, een soort paal waar de schuiven van de stuw tussen hangen. Niemand raakte gewond. Tussen Sambeek en Grave daalt het waterpeil nu met ongeveer 5 centimeter per uur.
Het scheepvaartverkeer ligt daarom preventief stil:
"Er wordt op dit moment hard aan de reparatie gewerkt", zegt Henry Veugelers van Rijkswaterstaat. "Het is moeilijk om te zeggen wanneer de stuw zal zijn gerepareerd." Als de reparatie soepel verloopt kan het volgens hem een kwestie van "uren" zijn. "Maar als het niet gaat zoals we willen, kan het wel lang gaan duren."
"In het ergste geval gaan we terug naar de situatie van 2016", zegt Veugelers. Hij verwijst naar de grote problemen in de Maas eind 2016, nadat een schip tegen een stuw was gebotst. Het duurde toen weken voordat het nabijgelegen Maas-Waalkanaal weer bevaarbaar was. Tientallen bedrijven langs de Maas kregen te maken met miljoenen euro's extra kosten vanwege de stremming. "Maar we hebben goede hoop dat dat nu niet gebeurt", zegt Veugelers.
'Spannende uren'
Woonbootbewoners proberen te voorkomen dat hun boten op de bodem komen te liggen door ze naar het midden van de rivier te verplaatsen. "Als de boot op de bodem in de blubber komt, kan het zijn dat de boot zichzelf vastzuigt", zegt bewoner Peter Plaatsman. "Dan zou die verloren zijn." De woonbootbewoner gaat er vooralsnog vanuit dat dat niet gaat gebeuren, maar zegt wel dat het "spannende uren" zijn.
Door de lage waterstand moet een vluchtelingenboot in het Limburgse Mook worden verplaatst naar Heijen, waar het water nog diep genoeg is, schrijft 1Limburg. De boot zou vanaf volgende week onderdak bieden aan zo'n honderd Oekraïense vluchtelingen. Of het gaat lukken om hen vanaf dan te huisvesten, is nog onduidelijk.