Medewerkers van Rijkswaterstaat inspecteren de schade aan de stuw onder de brug bij Grave
NOS NieuwsAangepast

Schip ramt stuw bij Grave; waterpeil Maas op dieptepunt

In de Maas tussen Grave en Sambeek daalt het waterpeil nadat een schip dwars door een stuw was gevaren. Zes kleppen in de waterkering zijn kapot, waardoor het water wegloopt. "Het kolkt erdoorheen", zegt verslaggever Mattijs van de Wiel.

De aanvaring was gisteravond rond 19.30 uur bij de Thompsonbrug tussen Grave en Nederasselt. Sindsdien zakt het waterpeil in het rivierdeel tot Sambeek met zo'n 20 centimeter per uur.

Rond 09.30 uur stond het waterpeil daardoor zo'n drie meter lager. Daarmee staat het gelijk aan het peil benedenstroom. Verder kan het water niet zakken.

Lager water in Maas door aanvaring

Jachthavens in de buurt zijn gewaarschuwd dat schepen droog kunnen komen te liggen. In de haven van Grave liggen boten al deels op het droge. Een getuige zegt dat de jachthaven "gewoon leegloopt". Een andere man heeft met een kapmes touwen doorgesneden, omdat daar te veel druk op kwam te staan.

Uit metingen blijkt volgens de gemeente dat de lagere waterstanden geen gevolgen hebben voor de stabiliteit van de kades. Een waarschuwing voor kade-eigenaren om maatregelen te nemen, is daarom ingetrokken.

Jachthaven drooggevallen door laag waterpeil Maas
Zo botste het schip tegen de stuw op de Maas

Het Duitse binnenvaartschip dat bij de aanvaring was betrokken, ligt zo'n 500 meter stroomafwaarts aan de ketting. Het is beladen met benzeen.

Het schip ligt stabiel, maar is zwaar beschadigd. "De stuurhut is helemaal kapot", zegt Van de Wiel. Als de mist is opgetrokken, wordt de schade onderzocht.

Het zwaar beschadigde schip ligt stroomafwaarts en wordt onderzocht

Het schip botste in de mist tegen de brug. Bij de Thompsonbrug zijn ook twee sluizen, maar het binnenvaartschip voer aan de verkeerde kant van de rivier en stevende recht op de stuw af.

Er was even onduidelijkheid of na de aanvaring benzeen was weggelekt, maar dit bleek later niet het geval te zijn. Er is op geen enkel moment gevaar geweest, zegt burgemeester Roolvink van Grave.

De vijf bemanningsleden zijn van boord gehaald. De kapitein is uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht en de anderen zijn ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel.

De brug blijft voorlopig dicht. Autoverkeer kan daardoor niet via de N324 de Maas oversteken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl