Jan Jongbloed
NOS Voetbal

Jongbloed werd geroemd om het meevoetballen: 'Maar dat kon hij niet'

"Jongbloed was een fijn mens met zijn Amsterdamse humor. We hebben veel met hem gelachen." De 74-jarige Ruud Krol kijkt met mooie herinneringen terug op de periode waarin hij samenspeelde met de donderdag overleden oud-keeper Jan Jongbloed.

"Hij was de stijl van keepen ver vooruit. Jan was één van de eerste meevoetballende keepers. Zijn positiespel in de tactiek van coach Rinus Michels was vooruitstrevend. Jongbloed was onze elfde veldspeler", zegt de Amsterdammer.

Van Hanegem: 'Wel een aardige keeper'

Zo lyrisch als Krol, is Willem van Hanegem niet. 'De Kromme' speelde met Jongbloed in de verloren finale van 1974 tegen West-Duitsland. "Het was wel een aardige keeper, hij had wel gevoel voor waar hij stond in het veld en waar de bal zou komen. Hij kon alleen niet meevoetballen."

"Op trainingen mocht hij ook nooit meespelen, want hij had altijd hele hoge noppen aan en schopte iedereen ondersteboven", lacht de voormalig middenvelder.

Van Hanegem: 'Jongbloed kon niet meevoetballen'

Van Hanegem heeft wel respect voor het feit dat Jongbloed in beide WK-finales keepte. "We hadden in die tijd zoveel verschrikkelijk goede keepers. Iedereen had het over Jan van Beveren, dat was misschien wel de beste. Maar op het WK 1974 deed Jongbloed alles wat hij moest doen."

'Bericht kwam als een schok'

Krol stond als verdediger van het Nederlands elftal regelmatig voor de neus van Jongbloed en heeft goede ervaringen aan de gedurfde speelstijl, die ook werd geprezen door Johan Cruijff. Jongbloed kwam regelmatig buiten zijn eigen strafschopgebied en fungeerde als laatste man.

Ook John Rep, die samen met Krol en Jongbloed in zowel de WK-finale van 1974 als 1978 speelde, roemt hem om die reden. "Ik schrok echt van het bericht dat hij is overleden. Hij was onze 'vliegende kiep' van twee WK-finales. Jan kon goed keepen, zowel binnen als buiten zijn doelgebied. Dat liet hij ook zien bij de clubs waarvoor hij heeft gespeeld", vertelt de Zaandammer.

Jan Jongbloed, de doelman in twee WK-finales, overleden

In 1974 keepte Jongbloed op het WK overigens met blote handen, het maakte zijn prestatie misschien wel extra bijzonder. Daardoor had hij meer grip op de bal, legde hij destijds uit.

'Aan de winnende goal kon hij niks doen'

Krol weet dat hij altijd kon bouwen op zijn keeper. "Als verdediging moet je vertrouwen hebben in je doelman en dat hadden we zeker met hem." Toch kon die goede samenwerking niet voorkomen dat de WK-finale in 1974 verloren ging, door een doelpunt van Gerd Müller. "Maar aan dat winnende doelpunt kon hij helaas niks doen", vertelt de verdediger.

In 1978 kreeg Jongbloed bij Oranje weer de kans als eerste keeper op het WK, maar hij raakte gedurende het toernooi zijn plek kwijt aan Piet Schrijvers. Door de blessure die Schrijvers opliep, keerde Jongbloed terug onder de lat. Oranje schopte het weer tot de finale, maar ook die kon Jongbloed niet winnen.

"Maar hij heeft twee finales naar behoren gekeept, dat is toch zeldzaam als je zoveel goede keepers in het land hebt", zegt Van Hanegem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl