Depay zit op de grond nadat hij opnieuw geblesseerd raakt
NOS Voetbal

Tiende blessure Depay in vijf seizoenen: 'Speler moet vaak te snel weer spelen'

Een hamstringblessure houdt Memphis Depay waarschijnlijk de komende weken aan de kant. Door deze nieuwe kwetsuur moet de aanvaller weer toekijken. Weer, want in de laatste jaren moest hij al zo'n zestig duels missen door blessures.

"De hamstringblessure is berucht bij voetballers", vertelt Diederik Oei, sportarts op Sport Medisch Centrum Papendal in Arnhem.

Blessureleed is voor Depay niets nieuws. Zijn zware blessure in december 2019, waarin hij in een wedstrijd van zijn toenmalige team Olympique Lyon zijn voorste kruisband afscheurt en een periode van lange revalidatie inluidt, blijkt de eerste in een lange rij.

Blessurereeks

Depay moet 200 dagen lang herstellen en komt terug. Daarna gaat het ruim anderhalf jaar goed met de spits en verdient hij in juni 2021 een transfer naar FC Barcelona.

Maar bij de Catalaanse club lijkt het maar niet op te houden met blessures. Een hamstringblessure, achillespeesblessure, een dijbeenverrekking en een bovenbeenblessure teisteren de Oranje-international.

Oei weet hoe die kwetsuren kunnen ontstaan. "Ik ken de specifieke situatie van Memphis niet, maar spieren hangen als schakels aan elkaar in een soort keten. Als er één zwakke schakel in zit, bijvoorbeeld bij Depay de voorste kruisband die geopereerd is, dan kun je van de ene naar de andere blessure gaan."

'De speler moet snel weer het veld op'

Daarnaast wijst de sportarts ook op de revalidatietijd. "De fysiotherapeuten van clubs en de clubarts staan ook onder druk van de trainer, club en zaakwaarnemers. Die willen allemaal de speler weer snel op het veld hebben. Zij kunnen niet zeggen: 'hier nemen we zo veel tijd voor'." Dus kan het voorkomen dat een speler in zijn revalidatie te snel gaat. "En dan weer een ander schakeltje overbelast bij het optrainen."

Ook de wil van de sporter speelt mee, zegt Oei. "Op Papendal zien we vaak met topsporters dat ze er ook zelf graag vaart achter willen zetten. Maar vaak moet je echt de tijd nemen en ook weer rustig gebracht worden."

Dat gaat alleen vaak niet in het voetbal, weet ook Depay als hij in september 2022 tegen Polen een bovenbeenblessure oploopt. Twee maanden later begint het WK voetbal in Qatar, waar hij graag bij is.

Memphis Depay verlaat geblesseerd het veld tegen Polen

Vlak voor het WK raakt hij steeds fitter. "Ik voel me als vanouds", zegt hij op het trainingskamp in Zeist, voorafgaand aan het WK. Op het mondiale eindtoernooi speelt de vice-topscorer van Oranje uiteindelijk in alle wedstrijden (deels) mee en scoort hij één keer.

'Mentaal lastig seizoen'

Bij Oranje gaat het in maart voor de derde keer mis in een jaar tijd. Tijdens de wedstrijd tegen Gibraltar wordt de aanvaller gewisseld. De hamstring lijkt weer de boosdoener. Na afloop van de wedstrijd laat Depay weten klaar te zijn met de blessures.

"Het is voor mij mentaal sowieso een lastig seizoen, misschien het lastigste uit mijn carrière. Dit soort momenten horen erbij. Als je hier uitkomt, ga je ook weer mooie dingen meemaken."

Maar die mooie dingen laten even op zich wachten. Depay mist vier wedstrijden voor zijn nieuwe club Atlético Madrid. Enkele dagen na zijn rentree kan Depay wederom naar de fysio. Hij loopt op de training een kuitblessure op die hem tot eind juli aan de kant houdt. Daardoor miste hij de Nations League-eindronde.

"Vaak als je zo'n verhaal achteraf hoort, denk je: 'had voor het herstel maar gewoon de tijd genomen'", zegt de sportarts op Papendal.

Weer geen Oranje?

Hoelang de Oranje-international nu buitenspel staat is nog even de vraag. Zijn club Atlético Madrid gaf nog geen update over zijn blessure die hij opliep in de wedstrijd tegen Rayo Vallecano en zijn management zegt geen commentaar te geven tot de club daarover communiceert.

Marca meldt dat Depay in ieder geval komend weekend de wedstrijd tegen Sevilla mist. Maar met de zevende blessure in twee jaar, lijkt de spits ook de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Griekenland en Ierland aan zich voorbij te moeten laten gaan.

"Met een behoorlijke hamstringblessure ben je niet in drie à vier weken klaar. De programma's voor hamstringblessures zijn best fors", weet de sportarts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl