Kweker Gerrit Brinkman bij één van zijn vernielde kerstbomen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Duizenden kerstbomen van kweker in Apeldoorn vernield

In de gemeente Apeldoorn zijn afgelopen week duizenden kerstbomen van een kweker vernield. De schade loopt volgens de ondernemer in de honderdduizenden euro's. "Dit kan m'n bedrijf de kop kosten."

De bomen stonden op twee velden in Wenum-Wiesel en Beemte-Broekland. Kweker Gerrit Brinkman zag vrijdagochtend dat in het ene veld bij zo'n 5000 kerstbomen de toppen waren afgeknipt of afgebroken. "Als ik dit zie, springen de tranen in mijn ogen", zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Dit is ons levenswerk."

Gisteren ontdekte hij in het andere veld dat er op meerdere bomen een chemisch goedje was gespoten, waardoor ze bruin kleuren. Het is de vraag hoeveel bomen zijn aangetast door de gebruikte chemische middelen. "Dat kan een paar dagen duren", zegt Brinkman.

Omroep Gelderland ging langs bij de kweker:

Duizenden kersbomen vernield van kweker uit Apeldoorn

Volgens Brinkman zijn duizenden kerstbomen nu onverkoopbaar. Die schade wordt niet vergoed omdat de kweker daar niet voor is verzekerd. En dat kan hem zijn bedrijf kosten, zegt hij. "En ik krijg nu wel veel reacties binnen van mensen die hebben aangegeven dat ze ook best een kerstboom zonder top willen kopen. Lief bedoeld, maar ik wil nu eerst weten: wie doet zoiets?"

Hij heeft aangifte gedaan bij de politie. Er is nog niemand aangehouden. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Een motief achter de daad is niet bekend. Brinkman zegt wel een vermoeden te hebben. "Maar daar kan ik vrij weinig over zeggen. De politie onderzoekt dat nu." Hij hoopt dat de daders snel worden gepakt, omdat hij bang is voor meer acties. "We hebben nu overal camera's opgehangen", zegt hij. "En de onderste steen komt boven, want zo zaag je me niet bij de enkels af."

Advertentie via Ster.nl