Novak Djokovic en Iga Swiatek
NOS SportAangepast

US Open gaat iets nieuws proberen: tennissers mogen videoherhaling aanvragen

De 'American Swing' op de tenniskalender eindigt traditiegetrouw in New York met de US Open, die vandaag van start gaat. Waar moeten we de komende twee weken op letten bij het meest hectische van de vier grandslamtoernooien?

Technologie speelt misschien wel een grotere rol dan ooit in het mondiale tennis. Het elektronische oog (hawk-eye) is al enige tijd een vaste waarde, maar tijdens de US Open krijgen spelers de mogelijkheid om drie keer per set een videoherhaling aan te vragen.

Niet om te controleren of een bal in of uit is, maar om te kijken of een bal bijvoorbeeld twee keer heeft gestuiterd of dat een bal een speler heeft geraakt.

Misdraging

De videoherhaling kan ook ingezet worden om te bepalen of een tennisser het net heeft geraakt, wat niet is toegestaan zolang de bal in het spel is, of in hoeverre een speler zich op de baan misdraagt.

Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een situatie zoals bij de diskwalificatie van Novak Djokovic in 2020 toen de Serviër een bal wegsloeg en daarbij een lijnrechter op de keel raakte.

2020: Djokovic slaat bal tegen lijnrechter en wordt gediskwalificeerd op US Open

"Mocht de videoherhaling geen uitsluitsel bieden, dan blijft de oorspronkelijke beoordeling van de umpire leidend", zo meldt de US Open in een verklaring.

De videoherhaling is tijdens de US Open overigens beperkt beschikbaar: alleen in het Arthur Ashe Stadium, het Louis Armstrong Stadium, het Grandstand-stadion en op baan 17 en 5.

De tennisversie van de VAR is niet helemaal nieuw. Het is de voorbije jaren al getest tijdens de ATP Cup, de NextGen Finals en de ATP Finals.

Kan Gauff het ook in New York?

Als iemand momenteel bij de vrouwen het momentum te pakken heeft, dan is het wel Coco Gauff. De 19-jarige Amerikaanse wordt door haar recente toernooizeges in Washington en Cincinnati in één adem genoemd met de titelfavorieten Iga Swiatek en Aryna Sabalenka.

Gauff loopt ondanks haar jonge leeftijd al een aantal jaar mee op de proftour en is sinds september vorig jaar een vaste waarde in de toptien. Ze lijkt nu klaar voor de volgende stap: structureel ver komen bij de grandslamtoernooien. Ze bereikte in 2022 al eens de finale op Roland Garros.

Coco Gauff met haar titel in Cincinnati

In New York wordt Gauff begeleid door de Spanjaard Pere Riba en ze krijgt ook hulp van Brad Gilbert, de voormalige coach van onder anderen Andre Agassi en Andy Roddick.

"Het is vooral een kwestie van vertrouwen en geloof in jezelf hebben", verklaarde Gauff dit weekend in New York haar goede prestaties deze zomer. Eén ding lijkt duidelijk: ze kan op grote steun van het thuispubliek rekenen.

Titelhoudster Swiatek is zich ervan bewust dat ze met Gauff een serieuze concurrent erbij heeft. De nummer één van de wereld verloor in Cincinnati nog van haar. "Ze heeft in mentaal opzicht bewezen dat ze dit soort toernooien kan winnen", aldus de Poolse.

Djokovic of Alcaraz?

Er is in de tenniswereld nog lang nagepraat over de verbluffende finale tussen van Novak Djokovic en Carlos Alcaraz in Cincinnati van twee weken geleden. De Serviër won na een uitputtingsslag van drie uur en 49 minuten.

Er was na afloop veel bewondering voor het getoonde niveau van beide spelers en ook de waardering ze die na afloop voor elkaar toonden. Het gaat ook bij de US Open vooral om dit duo, dat in juli ook al een fraaie Wimbledon-finale voorschotelde.

Alcaraz is de titelverdediger en als mondiale nummer één als eerste geplaatst. Djokovic bevindt zich aan de andere kant van het speelschema. Ze kunnen elkaar in New York pas in de eindstrijd tegenkomen.

"Hij dwingt mij altijd tot het uiterste", zei Djokovic aan de vooravond van de US Open. "Ik denk dat ik ongeveer hetzelfde bij Carlos voor elkaar krijg. Daarom werd het zo'n gedenkwaardige finale", haalde hij Cincinnati in herinnering.

Djokovic werd in 2022 niet tot de Verenigde Staten toegelaten omdat hij niet gevaccineerd is tegen covid. De Serviër verdedigt derhalve geen punten in New York, waardoor hij op de rand staat om de nummer één-positie van Alcaraz weer over te nemen.

Geen hoge verwachtingen van de Nederlanders

Arantxa Rus, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp verdedigen de Nederlandse eer in New York. Voor Rus is dit het eerste grandslamtoernooi sinds de US Open van 2022 waarvoor ze zich rechtstreeks heeft geplaatst.

De 32-jarige Zuid-Hollandse heeft de mooiste zomer uit haar loopbaan achter de rug. Ze wist in juli in Hamburg voor het eerst een WTA-titel op haar naam te schrijven. Ze klom daardoor naar de 41ste plaats op de wereldranglijst (nu 45ste).

Arantxa Rus in Hamburg na het winnen van haar eerst WTA-titel

Rus haalde het gros van haar punten op gravel, verreweg haar favoriete ondergrond. Ze wil nu laten zien ook op hardcourt goede prestaties neer te kunnen zetten. Dat wordt in de eerste ronde niet makkelijk tegen de als zeventiende geplaatst Madison Keys, de US Open-finaliste van 2017.

Griekspoor hoopt in New York het zelfvertrouwen van zijn titel in Rosmalen en recente finaleplaats in Washington te kunnen oproepen.

De prestaties van de Amsterdammer vielen de afgelopen weken tegen, al waren zijn nederlagen tegen wereldtoppers Alexander Zverev (Toronto) en Frances Tiafoe (Cincinnati) geen schande. Griekspoor begint in New York tegen de jonge Fransman Arthur Fils.

Tallon Griekspoor

Botic van de Zandschulp keert deze week terug op de plek waar hij twee jaar geleden doorbrak met een verrassende kwartfinaleplaats. Hij twijfelde lang of hij wel naar de Verenigde Staten moest afreizen vanwege een enkelblessure, maar besloot toch te gaan.

Hij maakte vorige week in een voorbereidingstoernooi in Winston-Salem zijn rentree, maar verloor daar van de onbekende Omni Kumar. Het geeft aan dat Van de Zandschulp nog lang niet is waar hij wezen wil.

Van de Zandschulp begint in New York tegen de Australiër Jordan Thompson. Alle Nederlandse tennissers in het enkelspel komen dinsdag in actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl