Bezoekers komen aan op het station van Zandvoort voorafgaand aan de kwalificaties van de Grand Prix
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Tienduizenden racefans trotseren wind en regen in Zandvoort

De duizenden Formule 1-fans die vandaag naar de races in Zandvoort kijken, moeten vooral veel regen trotseren. Op de tweede dag van de Dutch Grand Prix in de badplaats is een paraplu geen overbodige luxe, maar binnen de hekken van het circuit zijn paraplu's niet toegestaan en verdwijnen ze dus in de prullenbak.

"Je gaat natuurlijk niet met zo'n ding op de tribune zitten", zegt sportief directeur Jan Lammers over paraplu's tegen NH Nieuws. "Als je gewoon een goede regenjas met een capuchon meeneemt en die lekker dichttrekt, moet je jezelf ook warm kunnen houden." Hij roept bezoekers op om zich goed voor te bereiden op het weer.

Niet alle fans hebben zich verdiept in de weersverwachting. Waar de fans gisteren nog op een zonnetje konden rekenen, moeten de racefans nu de regenbuien zien te ontwijken. Daar springen slimme ondernemers uit Zandvoort op in, die poncho's of opengeknipte vuilniszakken verkopen voor woekerprijzen. Vuilniszakken worden voor 5 euro per stuk verkocht.

De races zijn uitverkocht en de drukte in het dorp is gigantisch:

'Met regen wordt het natuurlijk helemaal spannend'

Bezoekers mogen niet met de auto komen, waardoor veel bezoekers last hebben van de regen als ze met de trein of op de fiets komen. Op de fietsroute van Haarlem naar Zandvoort staat aan het Visserspad het tunneltje onder water, waardoor fietsers gehinderd worden. De brandweer is ingeschakeld om het water weg te pompen.

Ook op treinstations was er grote drukte. Buiten het station van Haarlem stonden grote rijen van fans die de trein willen pakken. Aan het einde van de ochtend was de wachttijd 25 minuten. Het is daar extra druk, omdat fans vanwege het mindere weer nu minder snel de fiets pakken.

De NS laat twaalf treinen per uur rijden tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort. Daardoor kan de spoorwegmaatschappij 10.000 mensen per uur vervoeren. Dit weekend komen dagelijks ruim 100.000 bezoekers af op het grootste sportevenement van het land.

Natte baan

Voor racefans mag de harde regen en wind de pret niet drukken. Ook klimaatactivisten van Extinction Rebellion laten zich niet tegenhouden door het weer. Zo'n zeventig actievoerders fietsen van Haarlem naar Zandvoort in een protestrit. De activisten willen dat de races in het duingebied stoppen, omdat die volgens hen leiden tot geluidsoverlast en een grote uitstoot van stikstof.

Op het circuit worstelden veel coureurs met de regen. Zo gleed Ferrari-coureur Charles Leclerc twee keer bijna tegen de boarding aan met zijn auto en hadden ook de andere coureurs moeite om grip te vinden.

Advertentie via Ster.nl