Max Verstappen reageert na afloop van de kwalificatie voor de F1 Grand Prix van Nederland op het Circuit van Zandvoort
NOS SportAangepast

Verstappen blijft rustig in chaotische kwalificatie en pakt pole in Zandvoort

Max Verstappen begint de Grand Prix van Nederland zondag vanaf de eerste startplek. In een chaotische derde kwalificatiesessie met twee rode vlaggen bleef de tweevoudig wereldkampioen rustig en klokte de beste rondetijd: 1:10.567.

McLaren-coureur Lando Norris reed 1:11.104 en start morgen vanaf de tweede plek. George Russell van Mercedes (1:11.294) begint de race op P3.

Door wisselende weersomstandigheden en twee late crashes van Logan Sargeant en Charles Leclerc, was het een rommelige kwalificatie.

GP Zandvoort

De laatste training voor de kwalificatie was ook al uiterst chaotisch. De ene na de andere coureur glibberde van de baan en scheerde over het gras, hobbelde door het grind of knalde in de bandenstapel. Het leverde drie rode vlaggen op.

Dat kwam allemaal door de hoosbuien die de hele ochtend over Zandvoort trokken. Het oude circuit staat ook als het droog is bekend als 'tricky', benadrukten verschillende teambazen vooraf. Als het regent, is het al helemaal lastig om geen brokken te maken.

Steeds meer grip

Tijdens de kwalificatie viel er nauwelijks regen, maar het asfalt was nog steeds heel nat. Dat ondervond Verstappen ook. Hij had het in de eerste minuten erg moeilijk en klaagde over de boordradio over een gebrek aan grip.

Net als alle andere coureurs reed Verstappen op intermediate-banden. Die begonnen na een minuut of vijf wat beter aan te voelen. Verstappen zette uiteindelijk de tweede tijd neer in Q1. Alleen Alex Albon, ook al goed op dreef in de trainingen, was sneller.

Zhou Guanyu, Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Valtteri Bottas en nieuwkomer Liam Lawson kwamen de eerste sessie niet door. Sergio Pérez en vooral Leclerc hadden het verrassend moeilijk. De twee konden ternauwernood voorkomen dat ze al na Q1 klaar waren.

Wachten en toeslaan

Ondertussen was het toch weer een beetje gaan regenen, net toen de baan wat aan het opdrogen was. Daarom was het zaak voor de coureurs die het tot de tweede sessie hadden geschopt, om zo lang mogelijk te wachten met hun poging tot een snelle ronde.

Een minuut of vijf voor het einde van Q2 werd de baan droger en sneller. Verstappen en Pérez doken met hun tijden onder de 1.20,00 en zetten de toon. In de slotfase van de sessie kozen veel coureurs voor een bandenwissel, waardoor de tijd van Verstappen een eindje wegzakte. Even waren zes coureurs sneller dan de regerend wereldkampioen, die in tweede instantie wel weer de snelste was.

Lewis Hamilton was de meest verrassende afhaker in de tweede sessie. De Brit werd op de valreep afgetroefd door Carlos Sainz en Sargeant. Ook Lance Stroll, Pierre Gasly, Yuki Tsunoda en Nico Hülkenberg kwalificeerden zich niet voor de derde en beslissende sessie.

Rode vlag met gevolgen

Over de baan liep inmiddels een droge strook asfalt, waar op volle snelheid gereden kon worden. Toch ging het helemaal mis bij Sargeant, die van de baan vloog en hard in de muur knalde.

De marshals ruimen de kapotte Williams van Sargeant op

Dat leverde een rode vlag en een lange onderbreking op. De marshals hadden dik twintig minuten nodig om de baan weer rijklaar te maken. Sargeant kwam er - op het oog - zonder kleerscheuren vanaf.

Toen er eindelijk weer gereden kon worden, stonden er nog acht minuten op de klok. Leclerc verloor in zijn eerste ronde na de onderbreking de macht over zijn stuur, waarna opnieuw een rode vlag volgde.

In de laatste minuut zette Verstappen de snelste tijd neer. Hij start morgen vanaf pole.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl