NOS SportAangepast

Poleposition voor Verstappen • Pérez: 'Omstandigheden niet ideaal'

Dit is ons liveblog over de Grand Prix van Nederland in Zandvoort. Vandaag staan de laatste vrije training en de kwalificatie op het programma.

  • Derde vrije training afgelopen, lees hier het verslag
  • Kwalificatie afgelopen, Verstappen start op pole
  • Bekijk de samenvatting van de kwalificatie hier om 17.00 uur
  • NOS zendt de race zondagmiddag live uit, via NPO1 en een livestream op nos.nl en via de NOS-app.
liveblog gesloten

Tot morgen!

Tot zover het liveblog van vandaag. Morgen zijn we er weer de hele dag bij, als de race van de Dutch GP op het programma staat.

Voor het zover is, staat er vanavond al een extra F1-podcast online. Morgen is de wedstrijd live te zien op NPO1, de voorbeschouwing begint om rond 13.10 uur. De wedstrijd start om 15.00 uur.

Verstappen: 'Op juiste moment limiet opgezocht'

Max Verstappen reageert op zijn derde opeenvolgende poleposition op Zandvoort.

Verstappen na behalen poleposition: 'Op juiste moment limiet opgezocht'

Nog een bekend gezicht

Antoinette Rijpma-De Jong, profschaatster bij Jumbo-Visma en regerend wereldkampioene op de 1500 meter, is op uitnodiging van haar sponsor ook aanwezig op Zandvoort. "Het is fantastisch om hier te zijn, en gaaf omdat ik zelf ook mijn racelicentie heb. Het is een super mooi evenement."

Rijpma-De Jong is de relatief kleine schaatswereld gewend, dus ze kijkt haar ogen uit. "Het is een wereld van verschil, het is zó groot. Vaak zie je het van tv en kom je nooit zo dichtbij. Hoe al deze wagens steeds van plek naar plek verhuizen..."

Lang blijven doet ze overigens niet, want "morgen moet er gewoon weer getraind worden."

Antoinette Rijpma-De Jong is ook aanwezig

Verstappen morgen (wederom) op recordjacht

Als Max Verstappen morgen de Dutch GP wint, is dat zijn negende zege op rij. Daarmee zou hij het record van Sebastian Vettel evenaren, die in 2013 na de zomerstop alle negen races won.

In totaal won Vettel 53 races in zijn carrière, daarmee staat hij op plaats drie op de lijst van meeste GP-zeges. Verstappen staat vijfde, met 45 overwinningen.

Een paar feiten over Max Verstappen en polepositions (in Zandvoort):

  • Verstappen stond ook in 2021 en 2022 op pole in Zandvoort
  • Verstappen pakte vandaag voor de 28ste keer in zijn carrière poleposition
  • Verstappen stond in de eerste twaalf races zeven keer van 2023 op pole: in Bahrein, Australië, Monaco, Spanje, Canada, Oostenrijk en Engeland
  • Iedere race die Verstappen van in 2023 van pole begon, wist hij te winnen

Pérez: 'Omstandigheden niet ideaal'

Sergio Pérez werd slechts zevende in de kwalificatie: "De omstandigheden van vandaag waren niet ideaal, en onze strategie met de banden ook niet. Maar dat is hoe het is. We moeten ervan leren en weer vooruit kijken naar morgen."

Wat hij de volgende keer anders zou doen? "Ik denk dat we de strategie voor een enkele snelle ronde moeten veranderen. Er zat zeker meer in mijn ronde, maar in deze omstandigheden gaat het om bandenmanagement en je baanpositie.

Sergio Pérez tijdens de kwalificatie

Helmut Marko: 'Perfect gedaan door coureur en team'

Red Bull-adviseur dr. Helmut Marko is trots op de sterke kwalificatie van Verstappen. "Ongelofelijk, zes tienden sneller dan de rest. Dat laat zijn ongelofelijke niveau zien."

Over de wisselende weersomstandigheden zei Marko: "Het was moeilijk, maar Max ging goed met de situatie om. Het was perfect gedaan door coureur en het team." Zijn verwachting voor morgen: "Winnen."

Uitslag van de kwalificatie

Kijk zo naar de samenvatting

Zometeen blikt de NOS uitgebreid terug op de zojuist verreden kwalificatie. Schakel om 17.00 uur in op NPO1, NOS.nl of de NOS-app voor alle hoogtepunten van de spannende sessie.

Russell: 'Goede plek om te vechten voor podium'

Russell heeft zijn kwalificatievorm weer teruggevonden. "Ik ben blij om derde te staan. De kwalificatie was aan het begin van het jaar een sterk punt, maar de laatste weekenden gingen minder. We staan op een goede plek om te vechten voor het podium."

Russell verwacht overigens niet dat hij Verstappen morgen bij kan houden, maar daarachter wordt het spannend volgens de Brit.

Norris 'hoopte op foutje van Max'

Ook Lando Norris is tevreden met zijn kwalificatieresultaat. "Ik ben blij, plek twee is goed in deze omstandigheden. Je hoop altijd op een fout van Max, maar dat doet hij niet. Het team heeft het goed gedaan. Het was een chaotische kwalificatie, maar het ging goed."

"Een kwalificatie is altijd stressvol, nu was het zeker lastiger. Maar ik heb er van genoten."

Verstappen genoot van laatste rondje

Max Verstappen is blij met zijn poleposition, behaald in listige omstandigheden. "Het was een erg lastige kwalificatie. We startten met intermediates en het nieuwe asfalt is erg glad. We moesten uit de problemen blijven en dat lukte ons aardig goed. Aan het einde was er een droge lijn en konden we naar de droogweerbanden. We moesten het riskeren, maar de laatste ronde was erg leuk. "

Verstappen op poleposition!

Iedereen deed slechts één poging, en Verstappen is de snelste! 1.10,567 is de tijd van de Nederlander. Norris zet de tweede tijd neer, voor Russell. Albon verbaast vriend en vijand met de vierde startplek in de Williams.

Daarna volgen Alonso, Sainz, Pérez, Piastri, Leclerc en Sargeant.

En weer onderweg

De laatste vier minuten van de kwalificatie gaan in. Het duurt even voordat de eerste coureur naar buiten rijdt. Iedereen lijkt twee pogingen te kunnen doen in de resterende tijd.

Rode vlag, crash Leclerc

De sessie ligt opnieuw stil met nog vier minuten te gaan. Charles Leclerc gaat er met zijn Ferrari af in de tweede sector. De Monegask mist bocht 9 compleet.

Leclerc had het de hele dag al lastig op Zandvoort, hij maakte al veel foutjes in de vrije training.

Charles Leclerc eerder op de dag

Norris naar snelste tijd

Lando Norris pakt voorlopig de snelste tijd. Piastri en Verstappen sluiten aan.

Sessie hervat

De groene vlag wordt gezwaaid. Nog acht minuten te gaan in Q3.

Herstelwerkzaamheden in volle gang

De marshals zijn nog druk bezig met het herstellen van de barrière. Die moet weer helemaal perfect staan, want de bekende regel luidt: waar één auto er afvliegt, kan er altijd nog een afgaan.

Rode vlag, stevige crash Sargeant

Logan Sargeant, die net de tweede tijd neerzette, vouwt zijn Williams op in de Gerlachbocht. Dat is net voor de eerste kombocht.

Iedereen gaat terug naar de pits, terwijl de marshals de beschadigde bolide gaan opruimen.

De marshals ruimen de kapotte Williams van Sargeant op

Iedereen naar slicks

Alle coureurs die eerst op inters naar buiten reden, wisselen nu alsnog naar droogweerbanden. Over acht minuten weten we wie er op poleposition staat.

Albon zet voorlopig de snelste tijd neer.

Q3 onderweg, wie durft het aan op droogweerbanden?

Piastri, Leclerc, Verstappen en Pérez rijden nog op intermedaties aan het begin van Q3, Albon, Russell, Sainz en Sargeant rijden op slicks. Is het droog genoeg?

Verstappen snelste in Q2, Hamilton ligt eruit

Einde kwalificatie voor Lewis Hamilton! Zijn laatste rondje mislukt en hij start morgen als dertiende. Max Verstappen is de snelste in Q2. Bovendien zijn beide Williams-rijders, Albon en Sargeant, door naar Q3.

De vijf afvallers: Stroll, Gasly, Hamilton, Tsunoda, Hülkenberg.

Sergio Pérez tijdens de kwalificatie

Albon naar P1

Daar is Albon weer! Wederom gaat hij naar de snelste tijd. Verstappen wisselt ook naar nieuwe banden.

Nieuwe banden voor veel rijders

De baan is bijna droog, en bijna alle coureurs maken een pitstop voor een nieuwe set intermediates. Verstappen rijdt nog op oude banden, maar verbetert wel de snelste tijd. Pérez gaat naar plek twee.

Tussenstand met nog vijf minuten te gaan Q2

1. Verstappen

2. Norris

3. Hamilton

4. Piastri

5. Albon

De vijf rijders die voorlopig niet bij de eerste tien staan: Pérez, Tsunoda, Hülkenberg, Gasly en Sainz.

Albon ijzersterk in kwalificatie

Alexander Albon rijdt een prima kwalificatie

Eerste tijden druppelen binnen

Verstappen is meteen hard onderweg. Ook Logan Sargeant, die net als zijn teamgenoot Albon verrassend Q2 haalde, laat zich goed zien met snelle rondetijden.

Q2 begonnen

Het tweede deel van de kwalificatie is van start gegaan. Nu is het nog steeds droog, maar er dreigt meer regen te komen. Als het eenmaal regent, wordt de baan natuurlijk meteen weer veel trager. Iedereen moet snel een tijd neerzetten, want als je achteraan staat en het begint te druppelen, is het vrij snel gedaan.

Albon steelt de show met snelste tijd in Q1, Leclerc ontsnapt

Q1 zit erop. Alexander Albon steelt de show met de eerste tijd in Q1, in een Williams die normaal niet bij de snelste wagens hoort. Max Verstappen pakt de tweede positie en is dus zonder problemen door. Charles Leclerc zet op het nippertje de veertiende tijd neer, hij lag er bijna uit.

De afvallers zijn Zhou Guanyu, Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Valtteri Bottas en debutant Liam Lawson.

Q2 begint over enkele minuten.

Charles Leclerc tijdens de kwalificatie

Top-vijf op dit moment

1. Verstappen

2. Piastri

3. Norris

4. Russell

5. Alonso

De vijf rijders die onderaan staan en dreigen af te vallen: Hülkenberg, Lawson, bottas, Magnussen en Sargeant

Er zijn nog vier minuten te gaan.

Verstappen nu wel snel

Max Verstappen gaat naar de eerste tijd, maar Norris is meteen al weer sneller. Het is allemaal een kwestie van blijven verbeteren.

Norris snelste, Verstappen heeft het lastig

Lando Norris staat momenteel eerste, maar de volgende snelle tijden komen er al aan. Verstappen heeft het niet naar zijn zin, hij heeft weinig grip met zijn Red Bull. Verstappen staat nu onderaan.

Verstappen tijdens de kwalificatie

Verstappen even van de baan

Verschillende rijders, waaronder Max Verstappen, schieten even van de baan. Niemand raakt de muur, maar Verstappen zegt over de radio niet blij te zijn met hoe zijn wagen voelt.

Iedereen op intermediates

De zon schijnt, maar de baan is nog nat. Daarom rijden alle coureurs op intermediates. Banden voor natte omstandigheden, die niet hevig genoeg zijn voor de regenbanden.

Alexander Albon is de eerste coureur die een tijd neerzet. Niet veel later gaat zijn teamgenoot Logan Sargeant rapper, omdat Albon even van de baan schoot. De komende minuten zal iedereen steeds sneller gaan.

Kwalificatie onderweg

De baan is open voor het eerste deel van de kwalificatie. Het komende uur is verdeeld in drie delen. In Q1 (Qualifying 1) doen alle coureurs mee. Na achttien minuten vallen de laatste vijf rijders af. Zij kennen hun startpositie. In Q2 beginnen de vijftien overgebleven rijders weer op nul, en na vijftien minuten vallen wederom vijf mannen af.

In Q3 strijden de snelste tien rijders in twaalf minuten om pole-position.

Ruimte zoeken cruciaal

Tijdens de kwalificatie zal er veel geklaagd worden over 'verkeer'. Dat zit zo: elke coureur wil zijn rondje rijden zonder andere wagen voor hem. Met een bolide voor je heb je minder zicht en het beïnvloed de aerodynamica.

Daarom zullen rijders op elkaar wachten richting het einde van het circuit, waarbij de coureurs één voor één aan hun rondje beginnen.

Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Als er een paar rijders langzaam rijden, en er een andere op volle snelheid nadert, moeten de langzaam rijdende coureurs snel aan de kant. Soms gebeurt dat te laat, en moet de snelle rijder in de ankers, waardoor zijn poging tot een snelle rondetijd wordt verpest.

Aangezien Zandvoort een van de krapste baantjes van het jaar is, wordt dat een grote uitdaging voor de coureurs.

De zon breekt door, nog tien minuten tot de kwalificatie

Over tien minuten start de kwalificatie van de Formule 1. Het zonnetje breekt door. Met een beetje geluk krijgen we een sessie op een opdrogende baan, wat betekent dat de tijden elke keer sneller en sneller worden.

De zon breekt door op Zandvoort

Achter de garages

Achter de gesloten deur, in het midden van de foto die je hieronder ziet, wordt er nu driftig gesleuteld aan de auto's van Lewis Hamilton en George Russell. Dit is de achterkant van de garage van Mercedes, misschien wel de belangrijkste ruimte voor het team.

Vorige week zondag kwam een deel van het Mercedes-personeel al aan in Zandvoort. Het kostte ze zo'n tien tot twaalf uur om hun garage op te bouwen.

  • NOS/Bas de Wit
    De achterkant van de garage van Mercedes
  • NOS/Bas de Wit
    Banden in de straat achter de garages
  • NOS/Bas de Wit
    De voorvleugels van de twee Ferrari-bolides

Wordt F1-kwalificatie wéér zo spannend?

Sinds de terugkeer van de Dutch GP in 2021 pakte Verstappen in beide edities tot nu toe de poleposition. Dominant was de Nederlander nooit. In beide jaren was hij nog geen tiende van een seconde sneller dan zijn naaste concurrent.

Vandaag lijkt het een natte kwalificatie te worden. Een verrassing ligt dus op de loer, spannend wordt het zeker opnieuw.

F2-race niet meer hervat

Na een langdurige rode vlag vanwege een zwaar ongeluk bij de start, werd de F2-sprintrace zojuist even hervat. De omstandigheden blijken echter te zwaar. De wedstrijdleiding besluit de race te stoppen.

Het volgende onderdeel is, als het weer niet in de weg zit, de kwalificatie van de Formule 1.

Kijk eens wie we daar hebben

Drievoudig wereldkampioen Sir Jackie Stewart is ook aanwezig op Zandvoort. De flamboyante Schot won de race op Zandvoort maar liefst drie keer.

Ondanks de regen heeft de 84-jarige Stewart het uiterst naar zijn zin. "So far so good", roept hij nog.

Jackie Stewart op Zandvoort

Toto Wolff kijkt uit naar kwalificatie

Door de regen komt Mercedes-teambaas Toto Wolff aangestept. Hij kijkt uit naar de waarschijnlijk regenachtige kwalificatie. "Fantastisch toch? Het is altijd lastig, maar de omstandigheden zijn voor iedereen hetzelfde. Ik heb er juist zin in, we gaan zo lekker racen."

Toto Wolff in de paddock

Zware crash F2-sprintrace

In het snelle stuk na bocht 3 gaat het helemaal mis na de start. Twee auto's staan zelfs boven op elkaar. Verschoor komt door de chaos heen en ligt twaalfde. De race wordt onderbroken met een rode vlag.

Situatie veranderd

De start van de F2-race is vertraagd, maar zometeen kan het veld alsnog los. Polesitter Pourchaire staat in de pits met een probleem. Het lijkt erop alsof hij nog kan starten, maar hij is zijn eerste plek kwijt.

Richard Verschoor start de sprintrace als veertiende.

Zometeen sprintrace Formule 2

Over ongeveer vijf minuten start de sprintrace van de Formule 2. De Fransman Theo Pourchaire start vanaf pole-position.

Een uitgelezen kans voor Pourchaire om zich te laten zien, aangezien zijn naam genoemd wordt als het gaat om een stoeltje bij Sauber (nu Alfa Romeo) in 2024.

Uitslag van de derde vrije training

Training afgelopen, nog een klein momentje voor Verstappen

In een poging om zijn snelste tijd te verbeteren schiet Verstappen even rechtdoor in de chicane. Hij eindigt de derde vrije training wel bovenaan.

George Russell zet de tweede tijd neer, voor Pérez, Alonso en Hamilton. Alexander Albon maakt met de zesde tijd een sterke indruk met zijn Williams.

De volgende sessie van de Formule 1 is de kwalificatie, en die begint om 15.00 uur.

Tijden schieten omlaag in slotfase training

Verstappen verbetert zijn snelste tijd nogmaals met meer dan een seconde. Alexander Albon gaat met zijn Williams naar de zevende positie.

Leclerc vecht zich door training

Charles Leclerc heeft het lastig op Zandvoort

Leclerc opnieuw van de baan, Verstappen naar P1

Charles Leclerc maakt wederom een uitstapje in de Tarzanbocht. De Monegask raakt bijna de barrière.

Ondertussen zet Max Verstappen de snelste tijd neer. Met een 1.22,758 is hij bijna een seconde sneller dan Norris. De omstandigheden worden steeds beter.

Baan weer vrij, nog acht minuten te gaan

Terwijl er voorzichtig wat blauwe lucht tevoorschijn komt, is de baan weer vrijgegeven.

Rode vlag na spin Lawson

Esteban Ocon is de volgende die even rechtdoor schiet in bocht 1. In tegenstelling tot zijn voorgangers raakt hij wel licht de muur.

Meteen daarna staat Liam Lawson achterstevoren in de Arie Luyendijkbocht. De rode vlag hangt uit.

De Nieuw-Zeelander spint bij het uitkomen van bocht 13 en glijdt door richting de snelle laatste bocht vlak voor de finish, vernoemd naar de tweevoudig winnaar van de Indianapolis 500.

Norris onderweg in de Arie Luyendijkbocht

Lando Norris door de Arie Luyendijkbocht

McLarens lekker onderweg

Oscar Piastri volgt het voorbeeld van zijn teamgenoot Norris en zet de snelste tijd neer.

Norris zelf gaat even later weer 1,2 seconden sneller dan Piastri.

Ondertussen schiet Fernando Alonso even rechtdoor in bocht 1.

Norris naar snelste tijd

Lando Norris zet de snelste tijd neer. De baan wordt langzamerhand iets droger, al blijft het voor de coureurs uitermate lastig om de bolides in het goede spoor te houden.

En weer door

De Alfa Romeo van Zhou is weggehaald en de F1-wagens zijn weer op de baan.

Carlos Sainz mist meteen de eerste bocht. Net als zijn teamgenoot Leclerc krijgt hij zijn Ferrari op tijd gestopt.

Zhou ridder te voet

Zhou Guanyu is ridder te voet na zijn spin in de vrije training

Tussenstand in de training

Verstappen staat nog steeds boven aan de tijdenlijsten. Achter hem zijn het Norris, Leclerc, Hülkenberg en Bottas.

Sommige rijders hebben hun snelste tijd gereden op de regenband, anderen deden dat op de intermediate, een band voor iets minder natte omstandigheden.

Rode vlag nummer twee, Zhou gestrand in het grind

Daar is de tweede onderbreking van de vrije training. Zhou Guanyu spint in bocht 13 en belandt in het grind. Hij staat geparkeerd en zijn Alfa Romeo moet weggetakeld worden.

Even daarvoor schoot Pierre Gasly ook al even van de baan, maar hij kon zonder problemen verder rijden.

Leclerc schiet wijd

Charles Leclerc schiet rechtdoor in bocht 1. De Monegask krijgt zijn Ferrari net op tijd gestopt.

Ondertussen zet Verstappen de snelste tijd neer. Deze zal niet lang staan, aangezien de baan langzamerhand steeds droger wordt. Daardoor worden de rondetijden ook steeds sneller.

Zonder marshals, geen autosport

Het is wellicht een cliché, maar marshals zijn uitermate belangrijk voor elk auto- en motorsportevenement. Zonder deze vrijwilligers kan er niet veilig geracet worden.

De marshals halen de bolide van Magnussen weg

Baan weer vrijgegeven

De groene vlag wordt gezwaaid en de rijders rijden weer naar buiten. Het is en blijft enorm lastig voor de coureurs. Het is voor iedereen afwegen hoeveel risico's je gaat nemen, en wat voor data je wil verzamelen. Daarnaast is het zoeken naar de perfecte afstelling ook een uitdaging. Straks tijdens de kwalificatie kunnen de omstandigheden weer totaal anders zijn.

Wisselvallig weer boven circuit

De omstandigheden in Zandvoort veranderen bijna iedere minuut. Vlak voor het begin van de training, als Christian Horner het verblijf van Red Bull verlaat, miezert het. Onder een paraplu loopt hij richting het golfkarretje dat hem naar de pitbox brengt.

Mensen die een foto van Horner willen maken als hij voorbij rijdt, zetten snel hun capuchon op. Ineens begint het harder te regenen.

Maar als Horner pakweg anderhalve minuut later uitstapt, zijn de paraplu's alweer ingeklapt, de capuchons afgezet en komt de zon zelfs door de wolken.

Crash Magnussen, rode vlag

De sessie wordt onderbroken vanwege een crash van Kevin Magnussen. De Deen verliest de controle over zijn auto in dezelfde bocht als waar Verstappen er bijna afvloog, maar de Haas belandt wel in de muur aan de buitenkant van bocht 3. Magnussen reed net de pits uit, en ziet zijn training dus al na drie bochten ten einde komen.

Momentjes voor de Red Bulls

Max Verstappen gaat even het gras op. De Red Bull-coureur maakt een slippertje in de derde bocht, maar houdt zijn bolide uit de muur.

Even later gaat ook zijn teamgenoot Sergio Pérez even van de baan in de chicane. Ook de Mexicaan kan zijn weg vervolgen.

Max Verstappen op regenbanden over het circuit

Verstappen de baan op

Het licht staat op groen en Max Verstappen is de eerste die de baan op gaat. Ook debutant Liam Lawson besluit gelijk meter te maken.

Het asfalt is nog behoorlijk nat, maar toch is er een voorzichtig zonnetje te zien boven het circuit.

Kans op regen in derde training: 100 procent

Ook voor de bezoekers is het even wennen, aangezien het de eerste natte editie is sinds de terugkeer van de Dutch GP. Er liggen dikke plassen bij de ingangen en mensen moeten er overheen springen. De sfeer is er niet minder om.

Snel beter wordt het echter ook niet: de kans op regen in de sessie van het komende uur is precies 100 procent.

Ondanks de regen is het nog gezellig op Zandvoort

Nieuw gezicht

Tijdens de tweede training van gisteren brak Daniel Ricciardo een middenhandsbeentje door een crash in bocht 3. Daarom stapt Liam Lawson voor de rest van dit weekend in zijn AlphaTauri. Het wordt de eerste GP voor de Nieuw-Zeelander.

Regen in Zandvoort

Gisteren bleef het droog boven het circuit, maar vanochtend is al de nodige regen al gevallen. Architect Jarno Zaffelli, die de renovatiewerkzaamheden op Zandvoort in goede banen leidde, weet dat de kombochten spannend worden in natte omstandigheden.

Max Verstappen verwacht weinig moeilijkheden als hij in de regen door de kombochten moet rijden, maar Zaffelli raadt de coureurs wel aan op hun hoede te zijn. "Wanneer je door het water op de baan het contact met het asfalt verliest, is het in die bochten onvoorspelbaarder dan ze gewend zijn. Op het vlakke heb je meer controle, daar zijn ze meer in getraind dan in dit soort bochten."

Redacteur Joost Smedema liep deze week nog een rondje over het circuit met Zaffeli.

Goedemorgen!

Tijd voor dag 2 van de Dutch Grand Prix. Vandaag is het de dag van de kwalificatie op Zandvoort, maar zometeen komen de F1-coureurs al het circuit op voor de derde vrije training. Volg vandaag alle actie in dit liveblog!

GP Zandvoort