Lahaina op Maui na de natuurbrand
NOS Nieuws

Hawaï roept inwoners op dna af te staan voor identificatie lichamen

Hawaïaanse autoriteiten hebben inwoners opgeroepen dna-monsters af te staan om te helpen bij de identificatie van de gevonden menselijke resten na de natuurbrand op het eiland Maui.

Volgens de FBI staan er tussen de 1000 en 1100 namen op een lijst van mensen die nog worden vermist, maar die lijst is niet erg betrouwbaar. Zo zijn de gegevens vaak incompleet.

Vorige week riep de politie familie van vermisten al op om dna af te staan. Een team van forensisch pathologen, röntgenspecialisten, vingerafdrukexperts en forensisch tandartsen is aan het werk op Maui om slachtoffers te identificeren.

Laag aantal dna-monsters

Volgens experts is het aantal familieleden dat tot nu toe dna-monsters komt afleveren lager dan bij andere grote rampen in de Verenigde Staten. Daardoor is het identificeren van slachtoffers moeilijk. Inmiddels hebben 104 families dna afgestaan. Een verklaring voor het lage aantal is er niet.

Sinds 8 augustus woedden op Maui dagenlang meerdere natuurbranden. Het waren de dodelijkste natuurbranden in een eeuw in de Verenigde Staten. Minstens 115 mensen kwamen om het leven. De meeste slachtoffers vielen in de historische kuststad Lahaina.

De autoriteiten willen voorkomen dat veel slachtoffers ongeïdentificeerd blijven, zoals na de aanslagen op 11 september gebeurde:

Hernieuwde oproep voor dna inwoners Hawaï: 'We gaan ons uiterste best doen'

"Het enige wat we willen doen is mensen helpen hun vermiste dierbaren te lokaliseren en te identificeren," zei Andrew Martin, openbaar aanklager van Maui. Het dna-materiaal wordt uitsluitend gebruikt voor de identificatie van slachtoffers en niet voor andere doeleinden, zoals wetshandhaving, verzekert hij. Ook zal in het onderzoek niet worden gevraagd naar de immigratiestatus of het staatsburgerschap van mensen.

Bezoek Joe Biden

Gisteren bracht president Joe Biden met zijn vrouw Jill een kort bezoek aan het getroffen gebied. Hij beloofde de bewoners hen "zo lang als nodig is" te helpen met het herstel na de fatale natuurbranden.

Hulpdiensten hebben inmiddels alle woningen met een verdieping in het rampgebied doorzocht. Woningen met meer verdiepingen worden nog bekeken. Maandagavond meldde de lokale netbeheerder dat ongeveer 1.800 huishoudens in Lahaina en omliggende gebieden nog geen stroom hadden.

De verwoestende brand werd aangewakkerd door de harde wind, in combinatie met een lage luchtvochtigheid en droge grond. Op het eiland komen vaker orkanen en overstromingen voor, maar zulke branden zijn zeldzaam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl