Gouverneur Green van Hawaï groet president Biden en zijn vrouw
NOS NieuwsAangepast

President Biden brengt twee weken na dodelijke branden bezoek aan Maui

De Amerikaanse president Biden heeft de bewoners van het Hawaïaanse eiland Maui beloofd om hen "zo lang als nodig is" bij te staan en hen te helpen met het herstel na de fatale natuurbranden van twee weken geleden. Dat deed hij tijdens een kort bezoek dat hij en zijn vrouw Jill aan Maui brachten.

"Het hele land leeft met jullie mee en zal alles doen om jullie te helpen erbovenop te komen", zei hij zichtbaar geëmotioneerd in een toespraak. "We gaan het land opbouwen zoals jullie het willen." Biden zei dat hij ervoor zou zorgen dat dat gebeurt met respect voor de lokale cultuur en tradities.

Biden sprak de bewoners van het eiland toe:

Biden bezoekt door bosbranden geteisterd Maui: 'Het land rouwt met jullie mee'

Biden en zijn vrouw Jill reisden naar Maui om de slachtoffers van de natuurbranden een hart onder de riem te steken en voor overleg met het lokale bestuur.

De dodelijkste branden van de afgelopen honderd jaar in de VS, die twee weken geleden woedden, hebben aan zeker 114 mensen het leven gekost. Er worden officieel nog 850 mensen vermist. Dat waren er tweeduizend, zegt de burgemeester van Maui.

De president hield zijn toespraak bij een historische boom die beschadigd raakte door de vlammen, maar het wel overleefde. "Ik geloof dat dit een krachtig symbool is voor wat we kunnen en zullen doen om deze crisis door te komen." Hij prees de veerkracht van de bevolking.

Hij vertelde ook over zijn persoonlijke tragedie, het overlijden van zijn eerste vrouw en dochter. Zij kwamen om bij een auto-ongeluk. Biden zei te begrijpen wat de bewoners van Maui doormaken. "Dat holle gevoel in je borstkas, alsof je in een zwart gat wordt getrokken."

Helikoptervlucht

Biden en zijn vrouw landden laat in de ochtend (lokale tijd) en stapten direct in een helikopter voor een vlucht over het getroffen gebied. De twee onderbraken een vakantie van een week in Lake Tahoe. Ze vlogen eerder op de dag vanuit Reno in de Amerikaanse staat Nevada naar Maui.

Het stel bracht ook een bezoek aan de plaats Lahaina, die zwaar werd getroffen door de natuurbranden. Daar gingen ze in gesprek met overlevenden en werden ze door de plaatselijke autoriteiten op de hoogte gebracht van het laatste nieuws.

Gouverneur Josh Green van de staat Hawaï en zijn vrouw Jaime heetten de Bidens welkom samen met enkele senatoren en een afgevaardigde. Die politici gingen mee op de helikoptertour. Na afloop bedankt Green de president en sprak hij zijn lof uit over de snelheid van federale hulp.

Vanuit de lucht is goed te zien hoe groot de schade in Lahaina is:

Gigantische verwoesting Maui goed te zien uit de lucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl