NOS SportAangepast

Bol probleemloos naar WK-finale 400 meter horden, Bonevacia mist eindstrijd

Favoriet Bol probleemloos naar WK-finale op 400 meter horden

Femke Bol gaat donderdagavond in Boedapest op jacht naar haar eerste wereldtitel. De Europese recordhoudster plaatste zich vanavond zonder problemen voor de finale van de 400 meter horden.

Liemarvin Bonevacia bleef niet lang na de race van Bol steken in de halve finales van de 400 meter. Hij eindigde als vijfde in zijn race in 45,23 seconden.

Bonevacia uitgeschakeld in halve finale 400 meter

Bol, de nummer twee van de WK van vorig jaar nam al vroeg in haar halve finale afstand van de concurrentie en finishte winnend in 52,95 seconden. Cathelijn Peeters eindigde als vijfde in haar race en is uitgeschakeld.

Wereldrecordhoudster ontbreekt

In Boedapest ontbreekt titelverdedigster en wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin-Levrone op de 400 horden. De Amerikaanse zou al niet op de horden uitkomen in Hongarije omdat ze voor de 400 meter vlak koos, maar raakte geblesseerd in de aanloop. Bol is nu de gedoodverfde favoriete voor de titel.

Wat maakt Femke Bol zo'n goede hordeloopster? | NOS Sportschool #3

Donderdag is ook de Amerikaanse Dalilah Muhammad (33) niet van de partij. De olympisch kampioene van 2016 en vorig jaar derde op de WK bleef verrassend in de halve finale steken. Ze finishte in de race met Bol als vierde en haar tijd (54,19) was niet snel genoeg om tot de eindstrijd door te dringen.

Bol hoefde niet 'volle bak'

Bol wist dat ze enigszins met de handrem erop kon lopen om de finale te bereiken. "Je hebt de scherpte van een finale nodig", zei over de race. Bij het uitkomen van de laatste bocht had ze een grote voorsprong op de rest. 'Na horde acht weet ik waar de rest ligt. Het ging goed vandaag. ik hoefde niet volle bak."

Bol was niet de snelste in de halve finale. Dat was de Amerikaanse Shamier Little, die haar race won in 52,81. In die race finishte Peeters als vijfde in 54,63 seconden. Dat was haar op één na beste tijd van dit seizoen. "Ik had stiekem iets meer gewild. Ik had graag een persoonlijk record gelopen. Daar zit ik niet ver vanaf. Ik denk dat ik niet ontevreden hoef te zijn. Ik moet wat harder starten"', dacht de WK-debutante.

Bonevacia redt het niet

Bonevacia liep sterk in de series van de 400 meter en hoopte dat hij die lijn zou kunnen doortrekken in de halve finales. Een finaleplaats zat er dinsdagavond echter niet in. De Nederlandse recordhouder (44,48) bleef in zijn race op de vijfde plaats steken. Zijn tijd (45,23) was een stuk minder dan in de series, toen hij 44,78 noteerde.

Bekijk hier de reactie van Liemarvin Bonevacia:

Bonevacia uitgeschakeld op razendsnelle 400 meter: 'Ik zie wazig, maar ik hou van dit'

Bonevacia is ook in de estafetteploegen op de 4x400 meter een belangrijke factor. Met de mannen veroverde hij vorig jaar in Eugene WK-zilver, net als bij de Olympische Spelen in Tokio in 2021.

In Boedapest liep hij op de eerste dag met Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Bol een medaille mis op de gemengde estafette. Bol kwam net voor de finish dramatisch ten val. Zaterdag staan de series van de 4x400 meter op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl