NOS Voetbal

Spaanse premier noemt excuses zoenende voorzitter 'onvoldoende en ongepast'

Gedoe om kus: Baas Spaanse voetbalbond zoent voetbalster op mond

De kou leek enigszins uit de lucht, nadat de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Luis Rubiales, maandag excuses had gemaakt voor de kus op de mond die hij gaf aan de kersverse wereldkampioene Jenifer Hermoso, maar de Spaanse premier Pedro Sánchez is nog niet klaar met het voorval.

Hij vindt de daad onacceptabel en de gemaakte excuses "onvoldoende en ongepast".

De voorzitter van de Spaanse bond RFEF bood zijn excuses aan in een video die door de bond werd verspreid over de media. Daarin zei hij: "Ik heb waarschijnlijk een fout gemaakt. Ik moet me verontschuldigen, er is geen ontkomen aan. En ik moet begrijpen dat je als voorzitter van zo'n belangrijke instelling als de RFEF voorzichtiger moet zijn, vooral bij ceremonies en dit soort zaken."

Spaanse voorzitter Rubiales biedt excuses aan voor veelbesproken kus na WK-finale

De premier van Spanje heeft de excuses gezien, maar vindt ze niet genoeg, zei hij dinsdag op een persconferentie. "Hij moet veel duidelijker en overtuigender zijn in zijn excuses. Hij moet meer stappen ondernemen om dat onaanvaardbare gedrag op te helderen."

Of Rubiales nu wat gaat doen met de woorden van de premier, is nog niet duidelijk.

'Rubiales moet aftreden'

In de Spaanse politiek klonken maandag veel meer negatieve reacties op het gedrag van Rubiales. Een woordvoerder van de tweede vicepremier, Yolanda Diaz, zei dat Rubiales zou moeten aftreden.

"Dit is een vorm van seksueel geweld, waar vrouwen dagelijks het slachtoffer van zijn, die we niet kunnen normaliseren", zei Irene Montero, waarnemend minister van Gelijkheid. En: "Seksueel geweld tegen vrouwen moet stoppen. Alleen een ja is een ja. Toestemming is de sleutel."

Met 'alleen ja is een ja' verwijst Montero naar de in mei 2022 door de Spaanse Tweede Kamer aangenomen 'Alleen ja is ja'-sekswet, waardoor uitdrukkelijke toestemming nodig is voor seks, al jaren een veel besproken onderwerp in de Spaanse samenleving en politiek.

Hermoso zelf zei in een verklaring, uitgestuurd door de Spaanse bond, het volgende over de kus: "De president en ik hebben een heel goede relatie. Zijn gedrag tegenover ons allemaal was uitstekend. Het (de kus, red.) was een natuurlijk gebaar van genegenheid, van vriendschap, waar we niet zo veel over zouden moeten doorgaan."

"We hebben het WK gewonnen en we gaan niet afwijken van wat belangrijk is."

Madrid loopt uit voor thuiskomst Spaanse wereldkampioenen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl