Aitana Bonmatí
NOS Voetbal

2023 is het jaar van Spaanse Bonmatí: 'By far de beste speelster van het WK'

Aitana Bonmatí degradeerde topspeelsters tot figuranten tijdens het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland. De middenvelder speelde een weergaloos WK, pakte de wereldtitel met Spanje en werd verkozen tot speelster van het toernooi.

De uitreiking van de individuele prijs was na de gewonnen finale tegen Engeland (1-0), waarin ze wederom uitblonk, eerder een formaliteit. Natuurlijk zou Bonmatí de trofee met de gouden bal overhandigd krijgen.

2023 is tenslotte háár jaar. In juni won Bonmatí met Barcelona al de Champions League en ook in dat toernooi werd ze gekozen tot beste speelster.

Analyse

"Ze is de ideale verbindingsspeelster", zegt Suse van Kleef. De NOS-presentatrice volgde dagelijks de WK-wedstrijden, samen met de analisten en voormalig Oranje-internationals Leonne Stentler en Mandy van den Berg.

Alle drie zijn ze eensgezind over het talent van de 25-jarige speelster uit Catalonië.

Speelster van het toernooi Bonmati won Champions League en WK: 'Wat wil je nog meer'

"Ze was by far de beste speelster van het toernooi", vertelt Van den Berg. De 90-voudig international van Oranje roemt Bonmatí om haar spelintelligentie.

Die intelligentie is een terugkerend thema bij de analisten. Ook Van Kleef prijst het inzicht waarover Bonmatí beschikt. "Zij ziet dingen die anderen niet zien. Ze denkt sneller dan de anderen en ziet altijd waar de ruimte ligt. Dat is zo belangrijk", vertelt ze.

"Maar ook door haar doelpunten", zegt Stentler, "die waanzinnig mooi waren. Ze is creatief." Het openingsdoelpunt in de achtste finale tegen Zwitserland was daar een goed voorbeeld van.

'Technisch onwijs goed'

Bonmatí nam de bal met rechts aan, nam die achter haar standbeen mee en schoot daarna met haar andere been binnen. Met die actie speelde ze in het strafschopgebied binnen anderhalve seconde twee verdedigers weg.

Bonmatí bezit, kortom, de technische begaafdheid om haar snelle begrip van een passend vervolg te voorzien. Precies dat vermogen is, zo stelt Van den Berg, een van haar belangrijkste kwaliteiten. "Daarmee loopt ze ver voor op andere technisch onwijs goede speelsters."

Spanje verslaat op overtuigende wijze Zwitserland

Van den Berg noemt de luchtduels van Bonmatí als ander voorbeeld. "Bij hoge ballen kiest ze de goede timing om het duel te winnen", zegt ze. "Ondanks haar lengte."

Goed in luchtduels, ondanks lengte

Dat ze overtuigt in luchtduels, is inderdaad knap van de 1,62 meter lange Bonmatí. Vrijwel nooit is ze de langste op het middenveld. Van Kleef: "Hoewel ze tenger is, doet ze fysiek niet onder voor anderen."

Verslaggeefster Rivkah op het Veld en commentator Frank Wielaard deden ter plekke verslag van het WK en zagen Bonmatí van dichtbij. "Iedere aanval begint in principe bij haar", zegt Wielaard. "Ze komt makkelijk los van tegenstanders. Haar controle over de bal en de situatie, terwijl ze tegelijkertijd het overzicht behoudt: dat is zo goed."

WK: bekijk de samenvatting van de finale Spanje - Engeland

Op het Veld heeft in het bijzonder verwondering voor de consistentie die Bonmatí het afgelopen seizoen heeft getoond. "Ik vind het vooral knap dat zij zo lang zo'n goed seizoen vast kan houden", zegt ze. "Ik vind haar een geweldige speelster om naar te kijken, ze is een feest voor het oog."

Blessureleed van sterspeelster Alèxia Putellas was volgens Op het Veld mede de oorzaak dat Bonmatí tijdens dit WK de kans kreeg om zich te onderscheiden. "Ze is echt opgestaan en heeft die rol overgenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl