NOS Voetbal

Na tweede verloren WK-finale berust Wiegman: 'Spanje over hele WK de beste ploeg'

Wiegman na verloren WK-finale: 'Alles aan gedaan, maar Spanje was beter'

Natuurlijk deed het Sarina Wiegman pijn. De succescoach uit Den Haag verloor met Engeland haar tweede WK-finale, nadat het haar in 2019 al overkwam met het Nederlands elftal. Maar de kracht van wereldkampioen Spanje, met het onstuitbare positiespel, dwong ook bij Wiegman respect af. "Ze waren over het hele toernooi gewoon de beste."

Het maakte relativeren voor Wiegman wat makkelijker. Zelfs een paar minuten na de wedstrijd, die beslist werd door een doelpunt van linksback Olga Carmona in de eerste helft.

De Engelsen gaven daarna alles. Maar in de buurt van de Spaanse goal komen, dat lukte maar niet. En als ze de bal weggaven, was het een hels karwei om die weer terug te veroveren.

Teleurstelling bij de Engelse vrouwen

In de rust speelde Wiegman met een tactische ingreep haar belangrijkste troefkaart. Ze schakelde van 3-5-2 naar een ouderwets 4-3-3-systeem. Dat ging ten koste van Alessia Russo en Rachel Daly, toch belangrijke pionnen in het Engelse succes op dit WK.

"Ik zag dat het ons in de eerste helft niet lukte om druk te zetten op Spanje", verklaarde Wiegman haar omzetting. "Dat lukte na de rust beter, maar we scoorden niet en verloren toen het momentum."

De sterkste fase van The Lionesses was inderdaad kort na de pauze, toen de 1-1 een paar keer dichtbij was. Ook na een gemiste penalty van Jennifer Hermoso leefde Engeland even op.

Bekijk hieronder de reactie van de Spaanse verdediger Ona Batlle:

Toch was het allemaal net niet genoeg. "We hebben echt alles geprobeerd, ook tactisch. Maar ik moet ook gewoon de credits aan Spanje geven. Ze speelden vandaag gewoon net wat beter dan wij."

Wiegman had na vier weken in Australië en Nieuw-Zeeland nergens spijt van. "We zijn trots op wat we hebben neergezet. De speelsters hebben het geweldig gedaan."

Tegenslagen

De trots van Wiegman zat ook in de hobbelige weg die haar ploeg moest afleggen om de finale te bereiken. "Er is heel veel gebeurd in aanloop naar dit toernooi: spelers die stopten, geblesseerd raakten of niet werden vrijgegeven. Ook in het toernooi waren we lang zoekende."

Wiegman passeert de trofee die zij voor de tweede keer niet won

Want Engeland worstelde in de groepsfase met Haïti en Denemarken. En in de achtste finale werd gemazzeld tegen Nigeria. Pas tegen Colombia en Australië was het veldspel weer ouderwets goed. "Als ik zie hoe we in het toernooi gegroeid zijn, maakt me dat heel trots. We zijn steeds beter gaan voetballen."

Voor de Engelse ploeg ziet de toekomst er rooskleurig uit. De geblesseerde vedettes Beth Mead, Leah Williamson en Fran Kirby keren straks terug en op het WK werden met speelsters als Alessia Russo en Lauren Hemp nieuwe sterren geboren.

Dat maakt Wiegman enthousiast, zelfs nu de pijn van een tweede verloren WK-finale nog aan de oppervlakte ligt. "Dit is een hele goede groep, met heel veel talent. En er zitten nog veel talenten achter. Dat zit wel goed."

WK: bekijk de samenvatting van de finale Spanje - Engeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl