Wieffer baalt na gelijkspel tegen Fortuna
NOS Voetbal

Been vindt Wieffer te kritisch op zichzelf: 'Interview leek wel zelfkastijding'

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

Voetballers geven zelden zelfkritische interviews, maar wat Feyenoorder Mats Wieffer vorige week deed, was wel heel bijzonder. De middenvelder zei na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard onder meer 'de weg een beetje kwijt te zijn' in het veld. "Het leek wel zelfkastijding."

Aan het woord is ESPN-analist en oud-Feyenoorder Mario Been. "Dit is hoe ik Mats ken. Oprecht. Eerlijk. Een strebertje. Bij Excelsior was dat ook al zo. In Nederland hebben wij problemen met mensen zonder zelfkritiek, maar dit sloeg wel door."

Vallen over de bal heen

Wieffer begon het interview na het duel met Fortuna (0-0 gelijkspel) nog redelijk mild. Hij vond zichzelf "slordig" en was zoekende naar antwoorden. "Ik weet het zelf ook niet. Ik ben soms in het veld de weg een beetje kwijt. Vallen over de bal heen en dat soort dingen", werd hij kritischer.

Bekijk hier hele interview hier terug:

Wieffer: 'Ik ben soms een beetje de weg kwijt in het veld'

"Voor mij persoonlijk is het ook wennen dat ik op een iets andere positie sta. Ik heb moeite de ruimtes te vinden en waar ik precies moet lopen, maar dat is geen excuus. Het is niet eens dat ik de bal niet krijg. Vaak als ik de bal aan de voet heb, gaat het fout."

Wennen aan positie

Wieffer speelde eerder al een ongelukkige wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (1-0 verlies). Toen stond hij op zijn vertrouwde positie op 'zes', alleen niet meer naast Orkun Kokcü maar naast Ramiz Zerrouki. Tegen Fortuna had Wieffer een positie 'hoger' op het veld.

Wieffer speelde verder naar voren en wist zich daar in de eerste helft geen raad mee. "Ik moet zorgen dat ik aan die positie ga wennen. Ik heb daar de afgelopen twee jaar bijna niet gespeeld, maar dat is geen excuus dat ik de bal nu veel te vaak verloor."

Na de rust stond Wieffer weer op een controlerende positie en herpakte hij zich vrij goed. Toch stapte hij met een vervelend gevoel van het veld. "Ik zit daar wel mee. Ik ben iemand die zich dat aantrekt, maar ik moet niet aan mezelf gaan twijfelen."

Mindere fase

Twijfelen is niet nodig, vindt ook Been. "Zo slecht was het tegen Fortuna niet, maar hij geeft een interview alsof hij niet kan voetballen. Dat is helemaal niet waar. Hij heeft gewoon twee wedstrijden een mindere fase. Dat kan toch?"

Mats Wieffer

"Dit is ook nog jeugdigheid en onervarenheid. Ik zou er niet te zwaar aan tillen, maar door dit interview wordt het wel een issue voor de buitenwereld. Hij legt zichzelf te veel druk op en wil het team op sleeptouw nemen. Ik vind het wel goed dat Arne Slot hem erop heeft aangesproken."

Gesprek met Slot

"Ik heb het er met hem over gehad", zei trainer Slot vrijdag op de persconferentie voor het duel met Sparta Rotterdam. "Als je zelf in zo'n extreme mate gaat onderkennen dat je niet goed hebt gespeeld, dan verwacht ik de komende wedstrijden dat niemand jou nog goed vindt."

"Elk balverlies zal worden uitvergroot. Ik vind het hartstikke goed dat een speler zelfkritisch is, maar je moet daar wel de juiste nuance in vinden om te voorkomen dat het sentiment is dat hij uit vorm is. Dat is best knap na anderhalve wedstrijd."

Terug naar de basis

"Mats heeft sowieso wel over zich dat als het even tegenzit dat iedereen dat ziet. Dat is iets dat je eigenlijk ook niet wilt. Want als je zelf iets minder speelt en je straalt dat uit, krijgt je omgeving daar ook geen energie van", zegt Slot, die juist tegen Fortuna vond dat Wieffer zich dit keer wel goed herpakte.

Slot met Zerrouki (l) en Wieffer (r)

"Het lukte hem tot nu toe moeilijk om het dan nog om te draaien, maar tegen Fortuna vind ik dat hij het in de tweede helft wel heeft omgedraaid. Hij speelde een prima tweede helft. Ik was positief over zijn reactie in het veld, maar wat minder over zijn interview."

Been weet in ieder geval wel wat hij zou doen als hij trainer van Feyenoord was. "Ik zou hem tegen Sparta weer op 'zes' zetten. Dat is zijn beste positie. Hij moet even terug naar de 'basis' en het spel simpel houden. Dan is hij één van de beste middenvelders van Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl