Na het behalen van de WK-finale verzamelden de speelsters en staf van Engeland zich in een grote kring op het veld. Bondscoach Sarina Wiegman nam het woord. Wat ze zei? "Niet zo veel. Dat we weer veerkracht hadden getoond. En dat we naar de finale gaan", glundert de succesvolle trainer na de 3-1 overwinning op gastland Australië.
Dankzij de zege in Sydney stelden de Lionesses niet alleen de eerste WK-finaleplaats in de historie veilig; de Haagse Wiegman is nu ook de eerste voetbaltrainer die met twee verschillende landen een WK-finale heeft behaald. De succescoach beseft heel goed hoe bijzonder die prestatie is. "Het is wel een beetje een sprookje."
Bekijk het interview met Sarina Wiegman:
De statistieken van Wiegman als coach op titeltoernooien zijn indrukwekkend. Met Nederland won ze in 2017 het EK in eigen land. Twee jaar later behaalde ze met Oranje de finale van het WK. Alleen bij de Olympische Spelen in Tokio strandde haar ploeg vroegtijdig.
Na dat toernooi vertrok Wiegman naar Engeland, waar ze meteen weer een prijs pakte. En nu is er zelfs uitzicht op een wereldtitel. Die veroverde zowel Engeland als Wiegman nog nooit.
'Geen toeval'
"Het is extreem indrukwekkend", vindt ook de verliezende bondscoach van Australië, Tony Gustavsson. Hij prees na de halve finale de effectiviteit van de Engelse ploeg en de knappe prestatie van Wiegman.
"Het is geen toeval dat ze dit bereikt heeft. Ik weet hoe hard ze werkt, ze bewijst met elk team dat ze coacht dat ze resultaat kan boeken. Ze is een heel goede toernooicoach. Vanavond waren zij beter dan wij, soms moet je dat accepteren. Gefeliciteerd", aldus de Zweedse coach van de Matilda's.
Wiegman: "Hoe groot is de kans dat je finales haalt, zelfs al ben je favoriet? Als je kijkt naar dit toernooi: hoeveel teams zijn er al in de poulefase uitgeschakeld, heel goede teams? Dat maakt het nog bijzonderder. En met alles wat we op ons pad hebben gehad..."
Daarmee doelt de 53-jarige coach op de blessures waarmee Engeland in aanloop naar het WK te maken kreeg. In Australië kon Wiegman niet beschikken over belangrijke speelsters Fran Kirby, Leah Williamson en Beth Mead. Alsof Nederland de WK-finale zou halen zonder Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en Lieke Martens.
'Extreem klinisch'
"Het is niet makkelijk geweest", aldus Wiegman. Zo ontsnapte haar ploeg in de kwartfinales na strafschoppen tegen verrassing Nigeria. En ook tegen Australië stond het team voor een uitdaging, niet alleen vanwege de ruim 80.000 Australische fans in het stadion. Engeland kwam op voorsprong, maar in de tweede helft leek het momentum na de gelijkmaker van sterspeelster Sam Kerr bij de thuisploeg te liggen.
"Helaas benutten we de kansen niet. Zij speelden extreem klinisch", analyseerde de Australische bondscoach. "Van de vijf kansen maakten zij er twee. Dat heeft ons de wedstrijd gekost."
Bekijk de interviews met Gustavsson en doelpuntenmakers Kerr en Hemp:
Kerr baalde van de uitschakeling, maar kijkt ook met trots terug op het toernooi in eigen land. "Het is mooi hoe voetbal Australië in zijn greep had. Ik hoop dat dit toernooi de manier waarop er in Australië naar vrouwenvoetbal wordt gekeken, heeft veranderd."
Zaterdag speelt Australië nog om de derde plaats tegen Zweden. Een dag later kan Wiegman opnieuw geschiedenis schrijven door met Engeland voor het eerst de wereldtitel te veroveren. Het zou de ultieme revanche zijn voor de nederlaag met Oranje tegen de Verenigde Staten bij het WK van 2019.
"Een droom die uitkomt", aldus uitblinker en doelpuntenmaker Lauren Hemp. "Ik kan niet wachten tot het zondag is."