Zijkanaal I in Amsterdam
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Bewoners over olie op Amsterdams kanaal: 'Niemand voelt zich verantwoordelijk'

Woonbootbewoners langs het Zijkanaal I in Amsterdam-Noord zijn bezorgd over diesel en olie die het kanaal in stroomt. Volgens hen stroomt de viezigheid het kanaal in als het flink heeft geregend. De gemeente, drinkwaterbedrijf Waternet en Rijkswaterstaat zeggen bekend te zijn met het probleem, maar er is nog altijd geen oplossing gevonden. "Niemand voelt zich verantwoordelijk", zeggen bewoners.

Het kanaal vormt de verbinding tussen het IJ en de voormalige Oostzaner Overtoom. Op het water wonen veel mensen in een woonboot. Volgens hen gaat de viezigheid op het water gepaard met stankoverlast. Bewoner Aldo Corradi zegt dat de problemen al jaren spelen. "Wij wonen hier nu zeventien jaar en hebben vanaf het begin al last van zwavellucht en van de diesel die in het kanaal stroomt. Het is verschrikkelijk", zegt Corradi tegen AT5.

Volgens de bewoners wijzen instanties zoals Waternet, de gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat naar elkaar, zonder met oplossingen te komen. "We komen geen stap verder. Iedereen draait maar en draait maar, ze geven elkaar allemaal de schuld", zegt Corradi.

'Het slaat meteen op mijn keel'

Na de laatste regenbuien heeft Rijkswaterstaat op het kanaal zogenoemde oliebooms ingezet: witte slurven die olie en diesel uit het water opzuigen, schrijft NH Nieuws. Omwonende Nicole is blij met de maatregel, maar blijft kritisch. "Het betekent dat er in ieder geval iets gebeurt. Maar het is natuurlijk geen oplossing."

Ze zegt fysiek last te hebben van de viezigheid op het water. "Ik slaap met mijn ramen open. Het is soms zo erg, zeker de afgelopen periode, dat ik gewoon wakker word van de penetrante lucht. Het slaat meteen op mijn keel, ik krijg er hoofdpijn van, ik word er misselijk van, het is echt ontzettend vieze troep."

Bewoners maken zich zorgen:

Bewoners over diesel in het zijkanaal: 'Het slaat meteen op mijn keel en ik word er misselijk van'

De gemeente Amsterdam laat aan AT5 weten de frustratie van de bewoners te begrijpen en wil met ze in gesprek over een blijvende oplossing. Waternet zegt in een reactie bekend te zijn met het probleem en dat al is geprobeerd om het op te lossen. Komende tijd gaat het bedrijf opnieuw de rioleringen in de straat van de bewoners en het GVB-terrein schoonmaken, in de hoop de bron van de vervuiling te vinden.

Volgens het bedrijf is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in het kanaal en gaan Waternet en de gemeente Amsterdam over de lozingen vanuit het hemelwaterriool op het oppervlaktewater.

"In de periode van 2012 tot 2016 is de locatie onderzocht naar aanleiding van klachten. Er zijn toen in afstemming met Rijkswaterstaat diverse maatregelen genomen in het rioolstelsel. Er is een olieafscheider geplaatst bij het GVB, foutaansluitingen zijn opgeheven en riolen zijn schoongemaakt", zegt Waternet in een reactie.

Daarnaast is er in 2021 een klacht binnengekomen over olie op het water, maar toen werd geen duidelijke oorzaak gevonden, aldus Waternet. "We hebben dus ook geen maatregelen kunnen nemen." Volgens het drinkwaterbedrijf is er mogelijk een "foutieve aansluiting op het regenwaterriool", wat weer verbonden is met het vuilwaterriool.

Nieuw onderzoek

Nu gaat Waternet opnieuw onderzoek doen naar de bron van de lozing van de olie. Dat doen ze door de rioleringen in de straat van de bewoners en het GVB-terrein schoon te maken. "Maar in het verleden is bij dergelijke reinigingen dus geen oorzaak gevonden", laat een woordvoerder weten.

Rijkswaterstaat zegt op de hoogte te zijn van dit onderzoek. Om te voorkomen dat de olie zich verder verspreidt, zijn de geplaatste witte slurven volgens de woordvoerder het meest effectief om het op te ruimen. "Diesel wordt overigens ook afgebroken door zonlicht", laat Rijkswaterstaat verder weten.

Lozingen

De bewoners vermoeden dat de diesel afkomstig is van een van de bedrijven in de buurt. "Er wordt te veel geloosd op het regenwater. We zitten hier verderop met een busremise en nog wat kleinere bedrijfjes en waarschijnlijk komt ook al dat vuil in het riool", denkt Aldo Corradi. "Als het dan heel erg gaat regenen en er te veel water komt, moet dat ergens naartoe. Dat wordt dan hiernaartoe gepompt."

Ook Waternet zegt dat het niet uit te sluiten valt dat bedrijven olie lozen op de hemelwaterriolering. Als dat gebeurt (bewust of onbewust) is het volgens bedrijf erg lastig om achteraf de bron te vinden.

Voor de bewoners is het frustrerend dat het probleem na al die jaren nog niet is opgelost. "De gemeente zegt niet te weten wie hier verantwoordelijk voor is. Wat natuurlijk een gek verhaal is: je moet dat gewoon uitzoeken", zegt Nicole. "Je bent verantwoordelijk voor de gezondheid van de mensen die zich in en om het water bewegen, dus dat moet gewoon uitgezocht worden. Als je echt wil, kan dat gewoon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl