Enkele vallende sterren gezien vanuit Comillas in Spanje
NOS NieuwsAangepast

Amateurastronomen op jacht naar vallende sterren: 'Ik zag er net eentje'

Liefhebbers van kosmische fenomenen konden vannacht hun hart ophalen. Ondanks de vrees voor bewolking waren de Perseïden, een meteorenzwerm die jaarlijks voorbijkomt, hier en daar wel te zien.

De Perseïden bestaan uit stof en puin dat afkomstig is van de komeet Swift-Tuttle. Als de aarde de zwerm passeert verbranden sommige deeltjes in de atmosfeer, wat eruitziet als een vallende ster. Op het hoogtepunt vannacht waren er bij een onbewolkte lucht tientallen per uur zichtbaar.

Rond 03.45 uur was het de beste tijd om de hemel af te speuren naar oplichtende strepen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het Groningse Noordpolderzijl, waar een groep zich had verzameld:

Amateurastronomen in Groningen op zoek naar de Perseïden

Ricardo Paz Belvis koos het observatieplatform Dak van Brabant in Mierlo uit voor zijn allereerste poging tot astrofotografie. "Het heeft enkele prachtige foto's van de sterrenregen opgeleverd", zegt hij tegen Omroep Brabant.

Ook bij sommige sterrenwachten werd geprobeerd de meteorenzwerm waar te nemen, zoals hier in sterrenwacht Cosmos in het Twentse Lattrop:

Belangstellenden proberen iets van de sterrenregen op te vangen bij sterrenwacht Cosmos

Op X, voorheen Twitter, uitten sommige liefhebbers aanvankelijk hun zorgen over de naderende bewolking. "Vanuit Engeland komen de wolken snel dichterbij", schrijft iemand voor het vallen van de nacht nog. Maar tegen 01.00 uur brengt iemand anders toch goed nieuws. "Ik zag er net eentje." Sommige postten foto's, waarop, tussen de wolken door, toch de karakteristieke lichtstrepen te zien zijn.

In onder andere Kroatië, Noord-Macedonië en Albanië was de sterrenregen vannacht te zien (de fellere lichten zijn vliegtuigen):

Sterrenregen op de Balkan

Voor wie de vallende sterren heeft gemist: ook de komende nachten zijn ze nog te zien, al komen er niet meer zoveel voorbij als vannacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl