Perseïden mogelijk af en toe te zien tussen de wolken
Wie veel geluk had, kon vannacht tussen de wolken een glimp opvangen van de Perseïden, een jaarlijks terugkerende meteorenzwerm. Ook de komende nachten kunnen ze nog te zien zijn, al wordt er ook dan geen volledig wolkenloze hemel verwacht.
Ieder jaar vliegt de aarde een paar keer door een wolk kosmisch stof, achtergelaten door kometen. De verbrandende deeltjes van dat stof in de atmosfeer zien er uit als vallende sterren.
Wie de vallende sterren wil zien, moet naar het noordoosten kijken, het liefst vanaf een donkere plek. In steden zijn minder meteoren te zien door lichtvervuiling. Het maanlicht verstoort het schouwspel nauwelijks.
Komeet Swift-Tuttle
In de nacht van zaterdag op zondag zijn er rond middernacht waarschijnlijk ongeveer dertig vallende sterren per uur te zien. Dat worden er in de loop van de nacht nog meer. Rond 04.00 uur zouden ongeveer vijftig tot zestig meteoren per uur door het zwerk moeten schieten. Ook in de nacht van zondag op maandag zijn er nog veel meteoren.
De Perseïden heten zo omdat het lijkt of de vallende sterren uit het sterrenbeeld Perseus komen. In werkelijkheid zijn het stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle. De Perseïden staan erom bekend dat ze heel snel door de hemel flitsen, met meer dan 200.000 kilometer per uur.