Een meteoor gezien van nabij de TV-toren in het Overijsselse Markelo
NOS Nieuws

Komende nachten best waarneembare Perseïdenzwerm sinds 1997

Bij een onbewolkte hemel zijn de komende nachten veel vallende sterren te zien. Het zijn de Perseïden, een jaarlijkse meteorenzwerm. De omstandigheden om ze te zien waren in 1997 voor het laatst zo gunstig. Dat komt onder meer doordat de maan nauwelijks stoort.

De sterrenregen begint komende nacht. In de loop van de week neemt de activiteit toe. Het hoogtepunt is in de nacht van donderdag op vrijdag. Tussen 03.00 en 04.00 uur zijn dan ongeveer zeventig meteoren te zien. Die zijn - als het niet bewolkt is - met het blote oog zichtbaar voor wie op een donkere plek staat.

De Perseïden heten zo omdat het lijkt of de vallende sterren uit het sterrenbeeld Perseus komen. De meteoren zijn stofdeeltjes en brokjes van de komeet Swift-Tuttle. Als de aarde in zijn baan rond de zon door de puinwolk van de komeet vliegt, verbranden die deeltjes in de dampkring. Dat lijken dan vallende sterren. De Perseïden staan erom bekend dat ze heel snel door de hemel flitsen, met meer dan 200.000 kilometer per uur.

Gemiddeld is de sterrenregen elke tien jaar wat beter te zien. Over acht jaar zijn de omstandigheden om de Perseïden te zien weer optimaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl