Sherpa's bij de K2
NOS Nieuws

Onderzoek naar stervende sherpa op K2, 'gepasseerd door tientallen klimmers'

Een Pakistaanse bergbeklimmersorganisatie stelt een onderzoek in naar de dood van een Pakistaanse sherpa die is omgekomen dicht bij de top van de K2, een van de moeilijkst beklimbare toppen van de Karakoram. Tientallen andere klimmers, op weg naar de top van de berg, zouden de sherpa zijn gepasseerd zonder te helpen nadat die zwaargewond was geraakt bij een val.

De beschuldigingen komen van twee andere klimmers die op de bewuste dag, 27 juli, ook op de K2 waren. De twee, Wilhelm Steindl en Philip Flämig, hadden hun klim afgebroken vanwege de slechte weersomstandigheden, maar zeiden de gebeurtenissen te hebben gereconstrueerd met dronebeelden.

Het slachtoffer, de 27-jarige Mohammed Hassan, was uitgegleden op een smal pad op een gevaarlijk deel van de klimroute dat bekendstaat als de 'bottleneck'.

14 toppen in 92 dagen

Op de beelden is te zien hoe tientallen klimmers de zwaargewonde Pakistaan voorbijgaan zonder hem te hulp te schieten, zegt Steindl tegen persbureau AP. Volgens hem had de sherpa gered kunnen worden als ze hun poging de top te bereiken hadden opgegeven. Te zien is dat een man, volgens Steindl een bevriende sherpa, nog probeert de borst van Hassan te masseren in een poging hem warm te houden. "Om te proberen hem in leven te houden. Je kunt zien dat de man wanhopig was."

In totaal zijn er op de beelden zo'n 70 klimmers te zien, die in een rij op weg zijn naar de top. Het was waarschijnlijk de enige dag in het klimseizoen waarop de omstandigheden goed genoeg waren om de top te bereiken. Onder hen waren ook de Noorse klimster Kristin Harila en haar sherpa Tenjin. Door die dag de K2 te beklimmen, werden ze de snelste bergbeklimmers ooit door de 14 hoogste bergen van de wereld in 92 dagen tijd te bestijgen.

Harila reageerde vrijdag al op Instagram op de beschuldigingen. Ze neemt geen verantwoordelijkheid voor de dood van Hassan en schreef dat ze "boos is over hoeveel mensen anderen beschuldigen van dit tragische sterfgeval". Volgens Harila was Hassans dood niemands schuld.

Kristin Harila en Tenjin Sherpa in Kathmandu na de beklimming van de K2

De Noorse klimster vertelde tegen Sky News dat ze Hassan na zijn val hadden gevonden terwijl hij met zijn hoofd naar beneden aan een touw hing. Na een uur lukte het haar team hem terug op het pad te hijsen. Daarna besloot Harila met een lid van het team door te gaan naar de top. Een ander teamlid bleef nog enige tijd bij Hassan en gaf hem warm water en zuurstof van zijn eigen masker. Volgens Harila is het pad zo smal dat er ook niet meer mensen hadden kunnen helpen. "We hebben urenlang geprobeerd hem te redden."

Op de weg terug naar beneden kwam Harila erachter dat de gewonde sherpa was overleden. Het was onmogelijk om op dat gevaarlijke stuk zijn lichaam veilig naar beneden mee te nemen, zei ze tegen de Britse zender.

In een interview met een Oostenrijkse krant zei Philip Flämig dat Hassan geen goede uitrusting had en ook niet getraind was voor het klimmen op grote hoogte. Eerder werkte hij alleen in het basiskamp, veel lager op de berg.

Collega-klimmer Steindl beschuldigt de tientallen klimmers die Hassan aan zijn lot overlieten van het hanteren van een dubbele standaard. "Als ik het was geweest die daar lag, of een andere westerse klimmer, was er alles aan gedaan om die te redden. Iedereen zou zijn omgekeerd om de gewonde terug naar beneden te brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl