NOS Nieuws

'Eerste Pakistaanse, Iraanse en Arabische vrouwen bereiken bergtop K2'

Voor het eerst hebben een Pakistaanse en een Iraanse vrouw de top van de K2 bereikt, de op één na hoogste berg van de wereld. Dat zegt een bestuurder van de Alpine Club of Pakistan.

Samina Baig uit Pakistan hees vandaag haar groen-witte vlag op de top van de verraderlijke berg, op een hoogte van 8611 meter. Afsaneh Hesamifard deed hetzelfde voor haar land, Iran.

Ook Nelly Attar, een Libanese vrouw die volgens de club in Saudi-Arabië woont, bereikte de top. Zij zou de eerste Arabische vrouw zijn die dit presteert.

Alle drie waren onderdeel van een groep vrouwen die gezamenlijk de top van de berg bereikte, zegt de alpinistenclub. In die groep zat nog een Pakistaanse klimmer. Naila Kiani kwam iets later aan dan Baig.

Ook de Noorse Kristin Harila maakt deel uit van de groep. Zij probeert dit jaar veertien bergen van meer dan 8000 meter te beklimmen. K2 is voor haar de achtste achtduizender.

Tientallen doden

De K2 ligt op de grens van China en Pakistan. Kenners noemen de berg vaak het moeilijkst om te beklimmen. En dat blijkt wel uit de cijfers: in totaal vonden zo'n negentig klimmers de dood op de hellingen. In 2008 overleden er zelfs elf op een dag. Gisteren nog overleed een Afghaanse klimmer, Ali Akbar Sakki, tijdens de klim naar de top aan een hartaanval, zegt de alpinistenclub.

Ook het aantal mensen dat de top haalde en weer levend naar beneden kwam, is veel lager dan bij de hoogste berg ter wereld. De Mount Everest is meer dan 9000 keer succesvol beklommen, bij de K2 is dat nog geen 400 keer.

Ook met zuurstof en in deze omstandigheden is het een prachtige prestatie.

Bergbeklimmer Katja Staartjes

"De K2 is technisch lastiger te beklimmen dan de Everest", zegt de Nederlandse bergbeklimmer Katja Staartjes. "Hij is steiler, de route naar de top is moeilijker met meer gevaar van steenslag." Staartjes noemt het dan ook een "fantastische prestatie".

"Zeker als je kijkt naar landen als Pakistan en Iran. Vrouwen hebben daar een totaal andere positie ten opzichte van mannen dan hier. Het is daar bijvoorbeeld niet gewoon dat vrouwen aan sport doen."

Staartjes is zelf niet op de K2 geweest, maar was de eerste Nederlandse vrouw die op de top van de Mount Everest stond, in 1999. "De hele klimwereld is totaal aan het veranderen omdat praktisch iedereen zuurstof gebruikt, en Pakistaanse en Nepalese klimmers de touwen fixeren. Maar ook met zuurstof en in deze omstandigheden is het een prachtige prestatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl