Volksbank op vingers getikt voor overtreden anti-witwasregels
De Volksbank, het moederbedrijf van SNS Bank, ASN Bank en Regiobank, doet niet genoeg om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan en is op de vingers getikt door De Nederlandsche Bank (DNB). De Volksbank overtreedt de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme door een gebrekkige controle van zijn klanten. De toezichthouder wil dat de witwascontroles uiterlijk per 1 april 2024 verbeterd zijn en onderzoekt of er ook een boete kan worden opgelegd.
De Volksbank heeft dat bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het concern heeft net als de andere drie grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro, de winst flink kunnen opschroeven dankzij de oplopende rente. De nettowinst steeg van 95 miljoen euro naar 248 miljoen euro. De rente-inkomsten zijn bijna verdubbeld door de hogere rente voor kredieten en hypotheken.
Bij de Volksbank staat 44,5 miljard euro aan spaargeld uit. De spaarrente bij SNS bank ligt momenteel op 1,25 procent.
Al jaren problemen
"We betreuren het dat we niet in staat zijn geweest om met betrekking tot klantintegriteit geheel aan onze onze verantwoordelijkheid als poortwachter te voldoen en dat we op dit moment in overtreding zijn", zegt Martijn Gribnau, de bestuursvoorzitter van de Volksbank. "We stellen alles in het werk om de tekortkomingen binnen de door DNB opgelegde termijn te herstellen."
Nederlandse banken hebben eerder steken laten vallen bij het naleven van de anti-witwasregels. ING en ABN AMRO moesten beide honderden miljoenen euro's betalen na schikkingen met het Openbaar Ministerie. De Rabobank kreeg in 2018 een dwangsom van 500.000 euro opgelegd wegens het overtreden van de regels. Voor de controle en analyse van het financieel verkeer van klanten hebben de banken inmiddels 13.000 medewerkers.
Zorgelijk
Demissionair minister Sigrid Kaag van Financiën noemt de aanwijzing van DNB aan de Volksbank om het witwastoezicht te verbeteren "zorgelijk". "Het is een verantwoordelijkheid van banken, dus ook van de Volksbank, om deze taak serieus te nemen en naar behoren te vervullen", schrijft Kaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Kaag benadrukt dat niet haar ministerie, maar NL Financial Investments (NLFI) de aandelen van de Volksbank beheert. Zij zegt haar zorgen aan NLFI te hebben overgebracht, met het verzoek om "periodiek" van de situatie op de hoogte gehouden te willen worden. Dat de minister over de problemen bij de staatsbank toch een brief aan de Kamer schrijft noemt zij "niet gebruikelijk".