Feest bij KÍ Klaksvík na de belangrijke winst op BK Häcken
NOS Voetbal

Het sprookje van KÍ Klaksvik kan zomaar eindigen in de Champions League

De vreugde was enorm toen verdediger Vegard Forren vorige week woensdag de laatste strafschop raakschoot in de beslissende penaltyserie tegen het Zweedse BK Häcken.

Daarmee schoot Forren zijn club KÍ Klaksvík, ook wel KÍ genoemd, naar de derde voorronde van de Champions League. Daarmee verzekerde de club zich ook meteen van een plekje in de groepsfase van de Conference League, mocht plaatsing voor het miljardenbal niet lukken.

Het gevolg: KÍ Klaksvík is de allereerste club van de Faeröer-eilanden die zich plaatst voor een groepsfase van een Europees toernooi.

"Tranen. Tranen van geluk. Wat een club. Wat een stad. Wat een verhaal. Geweldige support. Dit is onwerkelijk", zei de club na de historische wedstrijd op X, voorheen bekend als Twitter.

Dinsdagavond kan de kampioen van de Meistaradeildin (Meesterdivisie) het sprookje verder voortzetten, want dan kan KÍ in de derde voorronde van de Champions League tegen het Noorse Molde FK misschien wel weer een stap zetten richting het kampioenenbal.

De Champions League halen zal helemaal een wonder zijn. Daarvoor moeten in totaal vier voorrondes voor worden overleefd. Maar als dat mislukt, is er nog altijd dat ene toetje. Ze zullen bij KÍ de UEFA dankbaar zijn. Door het toevoegen van de Conference League als nieuw Europees toernooi twee jaar geleden, is een droom verwezenlijkt.

Want mocht de kampioen van de Faeröer-eilanden zich na die wedstrijden tegen Molde FK niet meer kunnen plaatsen voor de Champions League, is het toch van een groepsfase in een Europees toernooi verzekerd.

Eerst krijgen de Faeröerders dan namelijk de kans om de Europa League te bereiken. Gaat dat ook niet lukken, dan neemt de club rechtstreeks plaats in de groepsfase van de Conference League.

Uitmuntende prestaties

Op basis van de prestaties in het eigen land is het ook wel verdiend te noemen. KÍ Klaksvík werd afgelopen jaar ongeslagen kampioen door 25 van de 27 wedstrijden te winnen en ook dit jaar staat de ploeg van de Noor Magne Hoseth weer trots bovenaan. De afgelopen zestien competitiewedstrijden heeft de kampioen allemaal gewonnen.

En in de voorrondes van de Champions League waren de prestaties ook niet mis. In de tweede voorronde werd dus het Zweedse BK Häcken verslagen.

Het stadion van Klaksvík kent een groene omgeving

Maar een nog knappere prestatie leverden de Faeröerders in de eerste voorronde. De Hongaarse topclub Ferencváros werd na een 0-0 in het thuisduel aan de kant gezet met een klinkende 3-0 zege in de uitwedstrijd.

De helft van de stad in het stadion

Dinsdagavond staat het volgende Europese duel op de planning. Om 20.45 uur trapt KÍ af voor het eerste duel tegen Molde FK. Omdat het eigen stadion niet voldoet aan de eisen van de UEFA, wordt de wedstrijd gespeeld in het nationale stadion Tórsvøllur in hoofdstad Tórshavn. Een stadion dat plaats biedt aan 6.000 toeschouwers.

In totaal telt de stad Klaksvík 5.000 inwoners, dat betekent dus dat de hele stad live mee zou kunnen kijken naar een mogelijke stap richting een nieuw voetbalsprookje: het halen van de Champions League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl