NOS WielrennenAangepast

Oppermachtige Lavreysen wint vijfde titel WK baanwielrennen op de sprint

Sprintkoning Lavreysen grijpt in Glasgow vijfde wereldtitel op rij

Een oppermachtige Harrie Lavreysen heeft bij de WK baanwielrennen in het Schotse Glasgow voor de vijfde keer op rij goud gewonnen op de sprint.

De 26-jarige Brabander was maandagavond in de finale tegen Nicholas Paul uit Trinidad en Tobago in twee heats de sterkste. Met name in de tweede heat liet Lavreysen er geen gras over groeien. Hij nam direct het initiatief en liet Paul volstrekt kansloos.

Lavreysen had overigens op voorhand wel iets te duchten van de sprinter uit Trinidad en Tobago. Paul bezorgde Lavreysen namelijk in juli 2022 een zeldzame nederlaag bij de Nations Cup in Colombia.

Rijk palmares

De Nederlandse sprintkoning won eerder goud bij de wereldkampioenschappen van 2019 (Pruszkow), 2020 (Berlijn), 2021 (Roubaix) en 2022 (Saint-Quentin-en-Yvelines). Hij is ook regerend olympisch en wereldkampioen op de teamsprint en werd in 2021 en 2023 (beide keren in Grenchen) ook Europees kampioen.

Het was de zesde keer dat Lavreysen bij de WK de sprintfinale had gehaald. Alleen in 2017 verloor hij.

Lavresyen won vrijdag met Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg goud op de teamsprint. Dinsdag begint hij ook nog aan het keirintoernooi.

Harrie Lavreysen (links) in duel met Nicholas Paul

Matthijs Büchli eindigde als vierde op de afvalkoers. De 30-jarige Haarlemmer greep mede door twee valpartijen net naast het podium.

De Brit Ethan Vernon won tot groot enthousiasme van het thuispubliek het goud door de Canadees Dylan Bibic voor te blijven. Het tweetal verwees de Italiaanse titelhouder Elia Viviani verrassend naar het brons.

Valpartijen

De race werd na aanvang snel stilgelegd omdat Büchli door de Zwitser Claudio Imhof onderuit werd gereden. Even later was de Nederlander opnieuw betrokken bij een val en nam toen Vernon mee in zijn glijdpartij.

Büchli heeft zich nog niet zo lang op de afvalkoers toegelegd. De regerend olympisch kampioen op de teamsprint won in april in deze discipline een race in de Nations Cup.

Bekijk hieronder de samenvatting en de reactie van Büchli:

Maike van der Duin en Marit Raaijmakers werden tiende op de koppelkoers, die een prooi werd voor het Britse koppel Neah Evans/Elinor Barker.

Van der Duin kwam na de voorlaatste sprint hard ten val. Na een uitglijder reed een Italiaanse renster met het voorwiel tegen haar hoofd. De koppelkoers werd stilgelegd om in een veilige omgeving de ernst van haar blessure te onderzoeken.

Van der Duin uit koers

Van der Duin, die eerder op de WK zilver won op het onderdeel scratch, kon na de check op eigen benen de baan verlaten. De 21-jarige renster leek verder te willen, de medische staf besloot dat Raaijmakers de koers alleen af zou maken.

Het zilver ging naar de Australische Georgia Baker en Alexandra Manly, Clara Copponi en Victoire Berteau grepen met een machtige eindsprint brons.

Bekijk hier de beelden:

Geen Nederlands succes na valpartij op de koppelkoers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl