NOS Wielrennen

Succescoach Haak terug in het baanwielrennen: 'Heel erg blij met hulp van Hugo'

Succescoach Haak terug bij baanrenners, maar vooral bij Lavreysen: 'Heel blij mee'

Hugo Haak is terug in het baanwielrennen. De 31-jarige Utrechter is momenteel bij de WK in Glasgow aanwezig om met name sprinttopper Harrie Lavreysen bij te staan.

Haak vierde als bondscoach vele successen met de baanrenners, waaronder het winnen van drie olympische titels tijdens de Olympische Spelen in 2021 in Tokio.

Hij stapte vervolgens eind 2021 abrupt op bij wielerbond KNWU omdat hij naar eigen zeggen toe was aan een nieuwe uitdaging.

De coach vond eind 2022 als sportief manager onderdak bij een nieuwe Nederlandse wegploeg, maar maakte in juli bekend dat zijn toekomst ook daar niet ligt. En dus keerde Haak terug in het baanwielrennen.

Lavreysen wilde Haak graag terug

En niet in de laatste plaats omdat olympisch kampioen Lavreysen hem dolgraag er weer bij wilde hebben. De topsprinter diende vervolgens een verzoek bij de KNWU in om Haak terug te halen. "Ik heb een hele goede klik met Hugo. Ik ben er heel blij mee", aldus Lavreysen.

WK Baanwielrennen 2023 programma 7 t/m 9 augustus

In de praktijk komt het erop neer dat Haak vooral de wedstrijdbegeleiding van Lavreysen doet en de huidige bondscoach, de Brit Mehdi Kordi, zich meer de andere baanrenners bezighoudt. "Mehdi is blij met de hulp die hij krijgt. Je moet dit vooral als een taakverdeling zien", zegt Lavreysen.

Maandagavond moet blijken of de hernieuwde samenwerking tussen Haak en Lavreysen direct effect heeft als de baanrenner zich bij de WK opmaakt voor de finale van het sprinttoernooi, dat hij al vier keer won.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl