Daniëlle van de Donk en Sherida Spitse.
NOS Voetbal

Bondscoach en routiniers schudden slordig Oranje wakker richting Spanje: 'Het moet beter'

"We speelden niet tegen Zuid-Afrika, maar tegen onszelf." Bondscoach Andries Jonker legde na de overwinning op Zuid-Afrika de vinger op de zere plek. Het Nederlands elftal heeft de kwartfinales bereikt, na afloop klonk vooral zelfkritiek.

"Het was te slap, we moeten meer energie leveren", legde aanvoerder Sherida Spitse het probleem uit. "In de eerste helft was de druk niet altijd even goed, met name in de omschakeling. Zuid-Afrika kon gevaarlijk worden, door ons eigen spel. We waren niet sterk en vast genoeg aan de bal."

Spitse: 'Ben wel even boos geworden in de rust'

Halverwege, bij een stand van 1-0 door de goal van Jill Roord, werd de waarheid gezegd. "Ik ben wel even boos geworden", aldus Spitse. "En dat ben ik niet alleen, ook Daan en Steef." Spitse, Daniëlle van de Donk en Stefanie van der Gragt, de ervaren kern van Oranje nam het woord in de kleedkamer.

En dat was nodig, zag ook de bondscoach. Jonker zat tijdens de eerste helft "met de billen tegen elkaar". "We gaven de bal zo vaak aan hen, ze moesten wel gevaarlijk worden."

Spitse: "Het was te slap, we moeten meer energie leveren. Dat hebben we de tweede helft gedaan, dat zie je dan ook terug. Toen speelden we de bal wél naar de juiste kleur, naar oranje. En dan zie je dat we veel beter zijn."

Toptalent op doel

Dat Oranje genoeg had aan twee doelpunten, kwam ook door het sterke optreden van keeper Daphne van Domselaar. Al in de eerste helft verrichte zij meer reddingen (5) dan in de hele groepsfase (4). Volgens Jonker krijgt een keeper van een topteam per wedstrijd "maar twee of drie ballen". Tegen Zuid-Afrika moest Van Domselaar zeven keer in actie komen.

"Daphne heeft laten zien dat ze een toptalent is. Dat wisten we allemaal wel, maar het is elke keer weer fijn dat dat bevestigd wordt", was Jonker trots. Van Domselaar miste een stukje moed bij Oranje: "Gelukkig stond ik er en hebben we de nul kunnen houden. Dit was mijn wedstrijd om me laten zien."

Van Domselaar: 'Lieten steekjes vallen, maar gelukkig kon ik de nul houden'

De keeper wist dat het duel met Zuid-Afrika vol verrassingen kon zitten, toch was ook zij kritisch op de eerste helft. Vanuit haar doelgebied probeerde zij het team scherp te krijgen: "Ik denk dat ik morgen schor ben, met 40.000 mensen in het stadion kom ik niet zo ver."

Tranen bij Van de Donk

Op weg naar de 2-0 overwinning, en dus de kwartfinales, liep Oranje een flinke domper op. Met een op het oog onnodige overtreding op de helft van de tegenstander pakte Van de Donk haar tweede gele kaart van het toernooi. Dat betekent een schorsing tegen Spanje.

"Ik wist dat ik op scherp stond en was eigenlijk heel de tijd aan het nadenken. Dan maak je soms gekke overtredingen, juist omdat je geen geel wil pakken, Je gaat heel anders spelen. Maar soms denk ik ook even niet na, een beetje dom moment. Ontzettend zuur."

Van de Donk geschorst voor kwartfinale: 'Beetje dom moment'

Jonker noemde het verlies van Van de Donk "Het grootste verlies van vandaag". Zelf bleef zij achter met een dubbel gevoel. Blij met de zege, maar op het veld kwamen ook al tranen. "Je wilt natuurlijk niet geschorst zijn voor de volgende ronde", baalde de middenvelder.

"Daar moet ik persoonlijk mee dealen. Vandaag nog even treuren, maar ik denk dat ik vooral trots ben op het team dat we door zijn. De volgende moet maar opstaan"

Ze mag dan zelf geschorst zijn, Van de Donk weet wat er moet gebeuren bij Oranje richting de wedstrijd tegen Spanje op vrijdag. "Wij moeten beter dan dit. Er moet gewoon meer energie in."

Bekijk hier de reacties van Andries Jonker, Jill Roord, Lieke Martens, Dominque Janssen en Lineth Beerensteyn:

Die energie hoopt Van de Donk in aanloop naar de kwartfinale zelf te kunnen brengen, om toch haar steentje bij te dragen. "Maar ik hoop niet dat ik weer veel hoef te schreeuwen. Ik heb alle vertrouwen in het team. Ze kwamen allemaal naar mij toe dat ze voor mij gingen strijden zodat ik er weer kan staan in de halve finale."

Om bij de laatste vier te komen mag een fase als die tegen Zuid-Afrika niet meer voorkomen, daar was iedereen het over eens. Toch kon Spitse het niet uitsluiten. "Misschien gebeurt het nog wel een keer, maar dan is het zaak dat het maar vijf minuten duurt en geen 45 minuten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl