NOS Voetbal

Oranje klopt Zuid-Afrika op WK voetbal en treft Spanje in kwartfinales

Oranje naar kwartfinales WK na 2-0 zege op Zuid-Afrika

De Nederlandse voetbalsters hebben op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland de kwartfinales bereikt. Nederland won in Sydney met 2-0 van Zuid-Afrika en neemt het vrijdag (3.00 uur) op tegen Spanje. Smet op de overwinning was de gele kaart voor Daniëlle van de Donk die daarmee geschorst is voor dat duel.

Het eerste schot op doel kwam op naam van Karabo Dhlamini. Kort daarna tikte keeper Kaylin Swart een boogbal van Esmee Brugts over haar doel. Lieke Martens' kopbal uit de daaropvolgende corner werd van de lijn gehaald, waarna Jill Roord van dichtbij de rebound benutte: 1-0. Het antwoord volgde meteen: de immer gevaarlijk Thembi Kgatlana schoot hard voorlangs.

Bekijk hieronder de reacties van Oranje.

Oranje, met de teruggekeerde Lineth Beerensteyn in de spits, had daarna de controle, maar moest oppassen voor de razendsnelle counters van Zuid-Afrika. Vooral de watervlugge Kgatlana was voortdurend gevaarlijk. Ze liep Sherida Spitse aan alle kanten voorbij en het was aan een drietal knappe reddingen van keeper Daphne van Domselaar te danken dat het bij 1-0 bleef.

Pal na de pauze vond Martens het net op aangeven van Victoria Pelova, maar Pelova had even daarvoor buitenspel gestaan. Na ruim een uur viel de 2-0 alsnog. Na een prachtige dieptepass van Martens en een schot van Beerensteyn liet Swart de bal uit haar handen vallen en die rolde het doel in.

Programma knock-outfase WK voetbal

Zuid-Afrika moest nu komen (Linda Motlhalo stuitte op Van Domselaar) en dat bood Oranje ruimte. Martens raakte de bal net niet lekker, Beerensteyns 3-0 ging niet door wegens buitenspel en Roord schoot nog over.

Zuid-Afrika werd verder nog een keer gevaarlijk via Kgatlana, maar weer was Van Domselaar alert.

Door de zege mag Nederland zich nu op gaan maken voor een duel tegen Spanje, de nummer zes van de wereld. Oranje staat negende op de wereldranglijst.

Andries Jonker troost Daniëlle van de Donk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl