NOS Voetbal

Oranje terug in het geliefde Sydney: 'Niet dé favoriet, maar wel een favoriet'

  • Susanne Morren

    verslaggever NOS Sport op WK voetbal

  • Susanne Morren

    verslaggever NOS Sport op WK voetbal

Zo'n drie weken geleden bereidde Oranje zich met een trainingskamp in Sydney voor op het wereldkampioenschap voetbal. Met een boottocht en een helikoptervlucht verkenden de speelsters de metropool aan de andere kant van de wereld. En bij zonsondergang poseerde de ploeg voor het beroemde Sydney Opera House.

Misschien werd in die elf dagen waarin toeristische uitstapjes hand in hand gingen met hard trainen wel de basis gelegd voor het vooralsnog succesvolle WK. Tijdens de groepsfase in Nieuw-Zeeland spraken de speelsters meermaals het verlangen uit om terug te keren naar het zonnige Sydney.

Oranje-internationals Kerstin Casperij, Wieke Kaptein en Daphne van Domselaar op de boot in Sydney

Door boven titelverdediger Verenigde Staten te eindigen en de groep te winnen, werd dat werkelijkheid. Gisteren keerde Oranje voor de achtste finale tegen Zuid-Afrika terug in Sydney, de stad waar de spelers een beetje verliefd op waren geworden.

Schot in de roos

"Lekker weertje, een mooi veldje", constateerde Sherida Spitse tevreden na de 'korte-sokkentraining' op Australische bodem. "Het is lekker om hier weer te zijn."

Het humeur is goed, want Oranje is terug in het geliefde Sydney

Het eerdere trainingskamp in Sydney bleek een schot in de roos. Oké, het veld waar de trainingen in eerste instantie op gepland stonden viel dan een beetje tegen, maar verder genoten de internationals met volle teugen.

Vanwege de jetlag waren de speelsters al vroeg uit de veren. Ze begonnen hun dagen ontspannen bij koffietentje White Rabbit Double Bay tegenover het hotel.

Dat laatste beviel zo goed dat de eigenaren van de horecazaak besloten om op de laatste dag van het trainingskamp speciaal de deuren te openen voor Oranje.

Oranje traint in het Jubilee Stadium in Sydney

Drie weken later is Oranje terug en ziet de wereld er heel anders uit. Waar voor het WK nog getwijfeld werd of Nederland de groepsfase wel zou overleven, behoort het na drie sterke optredens opeens tot de kanshebbers op WK-goud.

Verbazing

"Het is een heel vreemd toernooi. We hebben met het team zoveel mogelijk wedstrijden gezien en soms zaten we echt met verbazing te kijken", vertelt spits Lineth Beerensteyn. "De landen die voorheen wat minder sterk waren, maken het de grote landen gewoon hartstikke moeilijk."

"Dat is mooi voor het toernooi en maakt het alleen interessanter. Duitsland, Brazilië en Canada zitten allemaal al thuis", aldus Beerensteyn. "Ik wil niet zeggen dat wij nu dé favoriet zijn, maar wel een favoriet. Alles kan op dit WK gebeuren."

Titelpretendenten als Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk kunnen nog niet helemaal overtuigen dit WK. Het verhoogt de kansen van Oranje, al wijst aanvoerder Spitse ook Japan en Zweden aan als ploegen die "in een goede flow zitten".

"Ook wij hebben al veel laten zien. Goed positiespel, mooie doelpunten, maar ook vechtlust als het moet, en heel hoog druk zetten. Dat kost veel energie, maar we krijgen veel complimenten."

Rustig blijven

Maar je zult Spitse niet horen zeggen dat Oranje favoriet is voor de wereldtitel. "We moeten gewoon rustig blijven, normaal blijven doen en ons focussen op de volgende wedstrijd. Dan zien we wel hoe ver we komen."

En als Oranje dan ver komt, lonkt opnieuw een terugkeer naar Sydney. Op 20 augustus wordt hier de finale gespeeld. En toeval of niet, een van de finalistenhotels is het hotel waar Nederland drie weken geleden zat. Hopelijk kan White Rabbit Double Bay zijn deuren dan weer openen voor Oranje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl