Screenshot uit een video die laat zien hoe de drone richting het marineschip gaat
NOS Nieuws

Droneaanval op marineschip: 'Oekraïne wil laten zien dat Rusland nergens veilig is'

Een Russisch oorlogsschip in de haven van Novorossiejsk is vannacht zwaar beschadigd door een Oekraïense aanval met zeedrones. Volgens een bron van persbureau Reuters bij de Oekraïense inlichtingendiensten gaat het om een landingsschip, de Olenegorski Gornjak.

Op beelden is te zien dat het schip na de aanval sterk overhelt. De operatie met een varende drone die 450 kilogram TNT aan boord had, zou zijn uitgevoerd door de Oekraïense marine en de veiligheidsdienst SBU.

Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen bij de aanval. Aan boord van het schip waren volgens de bron 100 bemanningsleden.

Op sociale media zijn beelden te zien van de aanval:

Beelden aanval Oekraïne op Russische haven

Het Russische ministerie van Defensie meldde in een korte verklaring dat de Russische marine de aanval met twee zeedrones had afgeslagen en dat de drones waren vernietigd. Het maakte geen melding van enige schade. Volgens een bron die de havenactiviteiten volgt, was wel te zien dat een groot marineschip werd weggesleept dat niet meer op eigen kracht kon varen.

Russische militaire bloggers berichten wel over de schade. Eén compartiment is lek geschoten aan bakboordzijde, meldt blogger Rybar. De bemanning was volgens de blogger compleet verrast, er is vanaf het schip zelfs niet op de zeedrone geschoten. Rybar verwacht dat het schip hersteld zal worden. Verder veronderstelt hij dat de zeedrone door een vliegende verkenningsdrone van de NAVO naar zijn doel is geleid.

Dat er zo snel beelden van de actie verschijnen heeft ermee te maken dat Oekraïne wil laten zien dat het hiertoe in staat is, denkt generaal buiten dienst Mart de Kruif. "Je ziet dat de oorlog steeds vaker niet rond de loopgraven wordt gevoerd, maar dieper het binnenland in."

"Dat is niet zo makkelijk. Zo'n drone-operatie is weken of zelfs maanden voorbereid. Je moet met heel veel zaken rekening houden, bijvoorbeeld de mogelijkheden dat de geleiding van de drones op afstand gestoord wordt door de Russen. En je wil ook geen burgerdoelen raken. Zo zijn er nog veel meer aspecten. Dat dit Oekraïne desondanks lukt, is pijnlijk voor de Russen."

Volgens De Kruif kan Oekraïne meerdere redenen hebben voor de aanval op de Olenegorski Gornjak. "Ze willen laten zien dat de Russische krijgsmacht nergens veilig is. Daarmee heeft de operatie naast een militair ook een psychologisch doel, net als de recente drone-aanvallen op bruggen naar de Krim en op Moskou."

Olie en graan

Daarnaast heeft het met de opgezegde graandeal te maken. "Rusland heeft gedreigd neutrale schepen te gaan inspecteren met marineschepen. Oekraïne laat zien dat Rusland daar ook een prijs voor betaalt door marineschepen aan te vallen."

De spanning in en rond de Zwarte Zee is toegenomen sinds Rusland zich vorige maand terugtrok uit de graandeal met Oekraïne. Rusland heeft met drones en raketten meermalen Oekraïense havens en graansilo's aangevallen.

Twee procent van de olie die wereldwijd wordt getransporteerd, gaat via Novorossiesjk, evenals veel Russisch graan. Na de aanval werd het scheepvaartverkeer in de haven aan de Zwarte Zee enkele uren stilgelegd.

Moskva

Oekraïne heeft volgens Rusland eerder geprobeerd marineschepen uit te schakelen. Dinsdag zouden Oekraïense troepen ook al een poging hebben gedaan om twee patrouilleschepen op zee, ten zuidwesten van Sebastopol aan te vallen.

Vorig jaar bracht Oekraïne de Russische marine een zware slag toe toen de Moskva, het vlaggenschip van Russische marine in de Zwarte Zee, met een raket tot zinken werd gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl