Bruce Mwape langs de lijn tijdens het WK-groepsduel met Spanje
NOS Voetbal

FIFA onderzoekt of beruchte bondscoach Zambia aan borst eigen speelster zat

De FIFA start een onderzoek naar de bondscoach van de Zambiaanse voetbalsters Bruce Mwape. De 63-jarige man zou na afloop van een trainingssessie vorige week vrijdag voor het WK-duel met Costa Rica met zijn handen over de borst van een van zijn speelsters hebben gewreven.

Meerdere speelsters uit het team zouden volgens The Guardian het incident hebben gezien.

Wereldvoetbalbond FIFA bevestigt dat er een klacht is binnengekomen rond het Zambiaanse vrouwenelftal, maar over de exacte aard wordt niets vermeld. "De FIFA neemt elke beschuldiging van ongepast gedrag zeer serieus en heeft een duidelijke procedure ingesteld zodat iedereen in het voetbal melding kan maken."

'Geen klacht ontvangen'

De Zambiaanse voetbalbond (FAZ) weet van niets en zegt in een verklaring dat het "geen enkele klacht van deze aard" heeft ontvangen. "We waren daarom verrast toen we lazen over dergelijke aantijgingen tegen de bondscoach, zoals die in de pers verschenen."

"Alle trainingen zijn door FAZ-media op camera vastgelegd en bieden geen beelden van het incident zoals The Guardian het opschrijft. Daarbij was bij iedere trainingssessie van het Zambiaanse team ook een FIFA-filmcrew aanwezig", aldus de Zambiaanse bond.

Bruce Mwape langs de lijn tijdens het WK-groepsduel met Spanje

Het is niet de eerste keer dat Mwapes naam klinkt rond incidenten van vergelijkbare aard. Begin juli schreef The Guardian dat de bondscoach van Zambia beschuldigd wordt van seksueel wangedrag binnen de Zambiaanse voetbalbond.

"Als hij (Mwape, red.) met je naar bed wil, moet je 'ja' zeggen", citeerde The Guardian een Zambiaanse speelster die anoniem wil blijven. "Het is normaal dat de coach naar bed gaat met speelsters in ons team."

Volgens The Guardian schakelde de bond, die zei dat het destijds geen officiële klachten had ontvangen, in september 2022 wel al de politie en de FIFA in voor onafhankelijk onderzoek. Dat onderzoek zou nog gaande zijn.

'Geen reden om op te stappen'

Vorige week kreeg bondscoach Mwape op een persconferentie tijdens het WK in Australië en Nieuw-Zeeland vragen over de beschuldigingen van seksueel wangedrag.

"Er is geen reden om op te stappen. Misschien heb jij een reden door wat je hebt gelezen in de media", antwoordde Mwape op een vraag van een journalist. "Maar de waarheid moet naar buiten komen, niet alleen de geruchten."

Mwape werd in mei 2018 aangesteld als bondscoach van Zambia en leidde het vrouwenelftal naar de eerste WK-deelname ooit, waarin zij in een groep zaten met Japan, Spanje en Costa Rica.

Het incident na de training van vorige week vrijdag zou volgens The Guardian zijn stilgehouden tot na het laatste groepsduel uit angst om in de laatste poulewedstrijd tegen Costa Rica op de reservebank terecht te komen. Dat duel leverde, na twee kansloze nederlagen tegen Japan (5-0) en Spanje (5-0), een historische 3-1 zege op voor Zambiaanse vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl