NOS Nieuws

Aanslagpleger synagoge Pittsburgh ter dood veroordeeld door jury

De man die in 2018 elf mensen doodschoot in een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh is ter dood veroordeeld. De eis kwam vier jaar geleden al en de jury heeft nu unaniem besloten dat de man de doodstraf krijgt.

Het is de eerste keer sinds Biden president is dat er iemand door een federale jury ter dood veroordeeld wordt.

De aanslagpleger, Robert Bowers, opende in oktober 2018 in het gebedshuis in de staat Pennsylvania tijdens de sabbatdienst het vuur terwijl hij antisemitische leuzen riep. Na een vuurgevecht met de politie werd hij opgepakt. Het was de dodelijkste aanslag ooit op Joden in de Verenigde Staten.

Robert Bowers in de rechtszaal, afgelopen maandag

Aanklagers benadrukten de antisemitische aard van de aanslag en het gebrek aan spijt dat Bowers liet zien gedurende de rechtszaak. Voor de terroristische aanslag verspreidde hij geregeld antisemitische teksten op sociale media. Zijn advocaat noemde psychologische stoornissen, waaronder schizofrenie, als verklaring voor de aanslag.

Donderdag wordt hij formeel veroordeeld door de rechter, die het oordeel van de jury zal volgen. Het is nog niet bekend wanneer de doodstraf wordt voltrokken. Bowers kan nog in beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl