Gianluigi Buffon
NOS Voetbal

Na 28 seizoenen beëindigt doelman Buffon (45) zijn carrière

Gianluigi Buffon zet een punt achter zijn imposante loopbaan. Dat heeft de Italiaanse doelman vandaag bekendgemaakt via een video op X, voorheen bekend als Twitter.

Bijna 28 jaar geleden, in november 1995, maakte de zeventienjarige Buffon zijn debuut in de hoofdmacht bij Parma. Hij deed dat in een thuiswedstrijd tegen AC Milan, waarin hij zijn doel schoon hield. Vervolgens maakte de Italiaan zes seizoenen indruk, won hij onder meer de UEFA Cup, waarna een grote transfer naar Juventus volgde.

De club uit Turijn maakte van Buffon de duurste doelman aller tijden door vijftig miljoen euro over te maken aan Parma.

17 jaar Juventus

De investering betaalde zich dubbel en dwars uit. Buffon speelde maar liefst zeventien seizoenen voor I Bianconeri. Hij speelde in totaal 686 voor de club en won tien keer de landstitel. Daarnaast mocht hij vier keer de Coppa Italia omhoog houden en speelde hij drie Champions League-finales. Die gingen echter allemaal verloren.

Buffon bleef Juventus ook trouw nadat de club in 2006 werd teruggezet naar de Serie B vanwege omkoping. Daardoor werden de behaalde landstitels van 2005 en 2006 afgenomen en verliet menig (top)speler de club. Na een seizoen promoveerde Juventus weer naar de Serie A.

Gianluigi Buffon in het shirt van Juventus

In 2018 verruilde de Italiaan Juventus voor Paris Saint-Germain, waar hij tot 25 officiële duels kwam. Na een seizoen vertrok de doelman. Hij weigerde een rol als tweede doelman en keerde terug naar Turijn. Daar wachtte hem hetzelfde lot: hij werd stand-in van Wojciech Szczesny.

Na twee seizoen bij Juventus, keerde hij twee jaar geleden terug naar Parma, uitkomend in de Serie B. Mede door blessureleed kon Gigi vaak niet meer rekenen op een basisplek.

WK-winst in 2006

Buffon werd in 2006 wereldkampioen met Italië. In Duitsland speelde hij alle duels. Strafschoppen brachten destijds de beslissing in de heroïsche finale tussen de Italianen en Frankrijk. In 2012 verloor hij de EK-finale van Spanje (4-0).

Met 176 interlands is de keeper nog altijd recordinternational.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl