Max Verstappen kan weer juichen na de GP van België
NOS Sport

Voormalig waaghals Verstappen houdt overzicht in Spa: 'Ik wist wat er zou gebeuren'

Ooit brak Max Verstappen door als een onstuimige waaghals, die als een dolle door het veld racete en coureurs met de meest risicovolle inhaalacties probeerde te verschalken. Acht jaar later blinkt hij uit door zijn rust, overzicht en geduld, ook omdat hij de luxe heeft dat hij over de snelste auto van het veld beschikt.

In Spa toonde Verstappen zich van zijn meest geduldige kant. Hij startte vanaf de zesde plek, bleef bij de start uit de problemen en won de race met overmacht.

In de chaos bij de start, waarbij Oscar Piastri en Carlos Sainz tegen elkaar aan botsten, bleef Verstappen ijskoud door even in te houden. "Mijn start was prima. Ik zag Carlos en Oscar diep in de eerste bocht gaan en ik wist gelijk wat er zou gebeuren."

2016 en 2019

Zowel Piastri als Sainz moest de race na het contact staken. "Dat heb ik zelf ook meegemaakt, daarom liet ik het nu gebeuren", vertelt Verstappen. "Daardoor verloor ik even momentum, maar ik pakte het snel op."

De start van de GP van België

Zowel in 2016 als 2019 was het Verstappen zelf die in de mangel kwam te zitten op Spa. De waaghals van weleer wilde té graag terrein goed maken, wat resulteerde in contact in de La Source-bocht. In 2016 leidde het tot een tegenvallende elfde plek, drie jaar later was het zelfs meteen einde wedstrijd.

"Bij de start moet je hier goed om je heen kijken wat anderen doen", weet Verstappen inmiddels, door schade en schande wijs geworden.

De superieure Verstappen pakte in de zeventiende ronde de leiding van de wedstrijd. De volgende uitdaging kwam halverwege de wedstrijd. Het begon te regenen, maar de bui was te licht om te wisselen naar regenbanden. Op de slicks was het ploeteren. "Dan raak je snelheid kwijt. Maar de balans in de wagen was top. Het was een heerlijke race."

Toch was het even schrikken toen hij in de snelle en bloedlinke Eau Rouge-Raidillon-bochtencombinatie even weggleed. "Dat was een vervelend moment. Er ging een scheldwoord door mijn hoofd. De regen was onvoorspelbaar, en in Eau Rouge was het wat gladder dan ik had verwacht. Dan gebeurt het uit het niks, op die hoge snelheid. Het was niet fijn."

Ruimte voor een geintje

Maar toen de regen plaatsmaakte voor een zonnetje hervond de kalme Verstappen de controle. Er was zelfs ruimte voor een geintje, toen Verstappen voorstelde om een extra pitstop te maken, puur om het team te laten oefenen. "Het team wilde niet graag stoppen, dus ik vond het wel leuk om ze even nerveus te maken. Ik ken ze natuurlijk enorm goed, dus dat was geinig."

Horner met goed gevoel de zomerstop in: 'Dit was een volmaakt weekend'

Het kenmerkt de band die Verstappen met zijn race-engineer Gianpiero Lambiase heeft. De twee kunnen stevig met elkaar discussiëren over de boordradio, soms met de nodige emotie. Maar boos worden ze nooit op elkaar.

Na twaalf races is het tijd voor de F1-zomervakantie. Eind augustus staat de Grand Prix van Zandvoort op het programma. "Ik ga nu even relaxen met familie en vrienden. Daarna komt Zandvoort, een heel ander circuit. Met een goede setup komt het goed."

Zie hieronder de uitslag van de race en de stand in het WK:

  • NOS
    Uitslag GP van België
  • NOS
    De uitslag van de GP van België
  • NOS
    WK-stand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl