NOS Sport

Schilder is 'bang om te vallen', maar wordt wel Nederlands kampioen kogelstoten

Schilder is 'heel bang om te vallen', maar wordt weer Nederlands kampioen kogelstoten

Het loopt nog niet zoals ze zelf wil. Toch is het Jessica Schilder gelukt om voor de vierde keer op rij de nationale titel bij het kogelstoten te veroveren. Vanzelfsprekend is dat niet, want Nederland heeft tegenwoordig op dat onderdeel drie internationale toppers.

De Volendamse Schilder is de huidig Europees kampioen. Jorinde van Klinken pakte op dat toernooi vorig jaar in München het brons. De 21-jarige Alida van Daalen wordt gezien als groot talent en won onlangs goud bij het kogelstoten op de EK onder 23 jaar. Een sterk bezet veld dus in Breda.

Met 19,35 meter kwam de kogel van Schilder het verst, voor Van Klinken (18,24 meter) en Van Daalen (18,11). "Ik ben er nu misschien nog niet bijzonder tevreden mee, maar na het seizoen denk ik wel dat ik er heel blij mee ben", aldus Schilder.

Jessica Schilder in actie

De 24-jarige atlete worstelt al met haar vorm sinds februari, toen ze bij een val hard op de afstootring terechtkwam. "Ik ben heel bang om te vallen. Als je techniek goed is, val je niet. Maar nu ben ik dus heel onzeker."

Ze gooide daarom op safe, verklaarde Schilder. "Maar uiteindelijk is het de bedoeling om weer goed, ver en geldig te stoten." Ze is al zeker van deelname aan de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar zomer.

Seedo en Bouju snelste op 100 meter

Op de eerste dag van de NK bij atletiekvereniging SPRINT uit Breda werden ook de titels op de 100 meter vergeven.

N'ketia Seedo spurtte in de finale van de vrouwen in 11,21 naar het goud, voor Tasa Jiya (11,35) en Lieke Klaver (11,36), die normaal gesproken de 400 meter loopt. Seedo, Europees kampioen onder 23 jaar, volgt Dafne Schippers op, die dit jaar nog niet gelopen heeft.

N'ketia Seedo snelt naar de nationale titel in Breda

Bij de mannen prolongeerde Raphael Bouju de titel. Hij hield Taymir Burnet net achter zich: 10,15 om 10,18. Hensley Paulina, de kampioen van 2019, eindigde voor de vijfde keer op de derde plaats. De 39-jarige Churandy Martina, met 9,91 al elf jaar eigenaar van het Nederlands record, kwam er niet aan te pas: hij werd zesde in 10,60.

De NK, waar onder andere Femke Bol en Nadine Visser nog in actie komen, duren nog tot en met zondag. Volgende maand zijn de WK atletiek in Boedapest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl