De ME grijpt bij rellen op de tribune in FC Twente
NOS NieuwsAangepast

Rellen op tribune in stadion FC Twente, tien aanhoudingen

Bij de wedstrijd tussen FC Twente en het Zweedse Hammarby in de Conference League zijn gisteravond rellen uitgebroken. Vooral na de wedstrijd ging het mis op de hoofdtribune van de Grolsch Veste in Enschede. Ook buiten het stadion was het lange tijd onrustig.

De Mobiele Eenheid is ingezet om de orde te herstellen. De politie heeft rond het stadion tien mensen aangehouden, onder wie een minderjarige. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging, mishandeling en belediging. De minderjarige is in de loop van de nacht vrijgelaten.

Gewonde

Volgens de krant Tubantia brak de harde kern van FC Twente uit richting de hoofdtribunes en ging de confrontatie aan met Hammarby-supporters die daar ook zaten. Een Zweedse supporter viel daarbij van de tribune en raakte gewond, zegt FC Twente-directeur Paul van der Kraan tegen de NOS. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Over zijn verwondingen is niets bekend.

Op deze beelden van sociale media is te zien dat in het zwart geklede mannen de tribune bestormen en inslaan op andere supporters:

Rellen bij wedstrijd FC Twente

Na afloop was rond het stadion een grote eenheid van de politie op de been om de supportersgroepen uit elkaar te houden. Treinen reden stapvoets langs de Grolsch Veste omdat er op het spoor ook problemen waren met supporters.

De politie zegt dat het overgrote deel van de Hammarby-supporters door de politie is gefaciliteerd met vervoer naar hun hotel. Pas rond 01.00 uur was het volgens de politie weer overal rustig.

Noodbevel binnenstad

De onrust bij het stadion had ook gevolgen voor de binnenstad van Enschede. Locoburgemeester Niels van den Berg kondigde voor het centrum een noodbevel af. Groepen supporters zijn daar gesommeerd om te vertrekken.

Een dance-evenement in de binnenstad is vroegtijdig beëindigd, volgens de gemeente "puur uit voorzorg". Om die reden is ook horeca bij de Oude Markt op last van de gemeente om middernacht gesloten.

'Dan gaat het hard'

Twente-directeur Van der Kraan vond het lang duren voordat in het stadion werd ingegrepen door stewards en beveiliging, zegt hij. Ook begreep hij niet dat de spelers niet doorhadden dat er iets gaande was en op het veld bleven.

"De druppel was naar mijn idee dat spelers van Hammarby voor dat vak op de hoofdtribune ook nog een keertje gingen stilstaan. Ja, dan gaat het hard."

Verder zaten er volgens Van der Kraan op de hoofdtribune mensen die daar niet thuishoorden. FC Twente moet volgens de directeur 200 kaarten beschikbaar stellen voor de hoofdtribune aan de tegenpartij. "Maar die kaarten zijn in mijn ogen niet in handen gekomen van de mensen voor wie ze bestemd waren. In principe zijn de kaarten bedoeld voor de sponsors."

FC Twente heeft de wedstrijd gewonnen van Hammarby met 1-0. Volgende week is de return in Stockholm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl