In samenwerking met
Oost
NOS NieuwsAangepast

Politie op scherp na onrust in aanloop naar wedstrijd FC Twente - Hammarby

In aanloop naar de voetbalwedstrijd FC Twente - Hammarby is het gisteren onrustig geweest in Enschede en Hengelo. De locoburgemeesters van beide gemeenten zagen zich genoodzaakt strenge maatregelen te nemen om geweld tussen supporters te voorkomen.

FC Twente speelt vanavond tegen de Zweedse club Hammarby IF in de tweede voorronde van de Conference League. Er zijn ten minste 1500 Zweedse supporters naar de regio gekomen om de wedstrijd bij te wonen. Dinsdag werd al bekend dat zij niet welkom zijn in de binnenstad van Enschede. Daarom is er een fanzone ingericht rond het stadion.

Toch ontstond er onrust in het centrum. Bij een supportersgroep in Enschede heeft de politie gisteravond wapens aangetroffen. De locoburgemeester van Enschede, Niels van den Berg, heeft daarom in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie besloten om preventief fouilleren toe te staan in zijn gemeente.

Bekijk hier de beelden van woensdagavond;

Onrustige avond in Enschede

De tijdelijke extra bevoegdheid voor de politie geldt sinds gisteravond 21.45 uur in de hele gemeente Enschede en is specifiek gericht op supportersgroepen. De maatregel is in ieder geval vanochtend nog van kracht en kan worden verlengd als daar aanleiding toe is.

Noodbevel Hengelo

Ook de locoburgemeester van Hengelo, Gerard Gerrits, kondigde rond middernacht een noodbevel af, meldt RTV Oost. Aanhangers van de Zweedse club Hammarby IF, FC Twente en andere clubs waren tot 10.00 uur vandaag niet welkom in de stad. Het noodbevel in Hengelo is inmiddels weer opgeheven. De sfeer in de stad is gemoedelijk gebleven, dus zag de locoburgemeester geen aanleiding om de maatregel te verlengen.

Intussen is zijn zo'n 250 Hammarby supporters vanmiddag vanuit Enschede met de trein naar Hengelo vertrokken. De grote groep supporters verliet schreeuwend en zingend het Intercityhotel in Enschede, waarop de mobiele eenheid (ME) ze snel insloot en uit het centrum weerde door ze naar het station te begeleiden.

Ze werden vervolgens onder protest naar Hengelo gestuurd. Daar houden ze in het centrum een zogenoemde corteo, een mars. RTV Oost meldt dat de ME in Hengelo en Enschede opnieuw op de been is om confrontaties te voorkomen. Gisteravond was de ME ook zichtbaar aanwezig in de binnenstad van Hengelo en Enschede.

Vorig jaar ging het ook al mis toen fans van FC Twente op de vuist gingen met aanhangers van Fiorentina. Daarbij werden elf aanhoudingen verricht en raakten drie agenten gewond.

Advertentie via Ster.nl